«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά τη γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου 2021.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα», πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως αν δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μιας έως δύο ημερών.

Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν της ευρύτερα δεδομένα, ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και να είναι μακροχρόνια, εξήγησε. «Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών», συνόψισε ο κ. Μόσιαλος.

Πέτσας: Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των νέων σκληρών μέτρων, δήλωσε το πρωί της Κυριακής 3 Ιανουαρίου ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν μία προληπτική κίνηση για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Τόνισε μάλιστα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ότι όλες οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν αυτή την εβδομάδα στις 11 Ιανουαρίου.

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου και σιγά- σιγά θα δούμε, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, πως θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αν επιτρέπει δηλαδή η κατάσταση περαιτέρω άνοιγμα ή αν θα το αφήσουμε για πιο πίσω. Όμως, τα σχολεία μας θα ανοίξουν 11 Ιανουαρίου. Όλες οι βαθμίδες».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, διευκολύνονται και οι ειδικοί στις αποφάσεις τους στην επιτροπή, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο, 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11. Ξέροντας όμως ότι έχουμε πάρει μέτρα ήδη από σήμερα, τα οποία είναι αρκετά πιο αυστηρά και τα οποία έχουν να κάνουν ακριβώς με την έκκληση που κάνουμε στους πολίτες να τα τηρήσουν, ξέρουν ότι η κατάσταση θα είναι καλή ή και καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα, στις 11 του μήνα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις