Παλαιά μου τέχνη κόσκινο για τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να «καλύψουν» τις οικονομικές απώλειες των επιχειρήσεών τους, εις βάρος των εργαζομένων. Πρόκειται για μία τακτική που αναπτύχθηκε ευρέως τη δεκαετία των μνημονίων και τώρα έχει επανέλθει.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν βγαίνουν στο φως διότι οι εργαζόμενοι φοβούνται να χάσουν τη δουλειά τους. Υπό αυτόν τον εκβιασμό προτιμούν να χάσουν το δικαίωμα του χριστουγεννιάτικου δώρου.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Δράμας, Γιώργος Σαβρίδης, θα υποβάλει μήνυση σε επιχειρηματία εστίασης που κατέβαλε καθυστερημένα συνολικά 950 ευρώ σε πέντε εργαζομένους από τους οποίους αξίωσε να τα επιστρέψουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Εφ.Συν., κατά την περίοδο των εορτών η κατάσταση που διαμορφώθηκε για τους εργαζομένους ήταν «ζούγκλα». Μετά δε τη δημοσιοποίηση καταγγελίας για απαίτηση επιχείρησης να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι το δώρο Χριστουγέννων, γέμισαν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες του νομού με επιπλέον καταγγελίες για πολλά ανάλογα περιστατικά.

«Τους φώναξα να τους δώσω μια βασιλόπιτα, δήλωσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εστίασης το βράδυ της 30ής Δεκεμβρίου όταν πήγαμε μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και την Αστυνομία. Αλλά ούτε βασιλόπιτα είδαμε ούτε κρασάκι», αναφέρει ο κ. Σαβρίδης για όσα έγιναν στην πρώτη φάση επιστροφής του δώρου.

Ο εργοδότης είχε καταθέσει την ίδια μέρα ηλεκτρονικά το δώρο, έστω με καθυστέρηση. Αλλά ενώ η επιχείρηση ήταν κλειστή και υπήρχε  lockdown, ο ίδιος «έκλεισε ραντεβού» στους πέντε εργαζομένους για την επόμενη μέρα και τους κάλεσε να του επιστρέψουν τα χρήματα του δώρου σε ρευστό!

«Φανταστείτε ότι όλα αυτά συνέβησαν για τα εξής ποσά: 50 ευρώ ένας εργαζόμενος, 150 ο δεύτερος και από 250 ευρώ οι άλλοι τρεις. Δεν ξέρω πραγματικά τι να σας πω», συνεχίζει ο κ. Σαβρίδης. «Μας είναι γνώριμος αυτός ο επιχειρηματίας από παλιά, αλλά τώρα με την καραντίνα και τις γνωστές δοκιμασίες που πέρασε ο νομός και επιδότηση από την περιφέρεια έχει πάρει και επιστρεπτέα προκαταβολή. Τόσο έξοδο του ήταν το δώρο των εργαζομένων;»

Σκηνοθεσία στην τουαλέτα

Ο εργοδότης φέρεται να έστησε ολόκληρο σενάριο για να του επιστραφούν τα χρήματα, ζητώντας από τους εργαζομένους να αφήσουν φάκελο με μετρητά στο καζανάκι στην τουαλέτα της επιχείρησης, αφού εκεί δεν υπάρχουν κάμερες για να καταγράφουν την πράξη.
«Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα πάμε να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά για να αρχίσει έρευνα για το περιστατικό», αναφέρει στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

«Όλη μας η προσπάθεια είναι να μιλήσει έστω ένας εργαζόμενος, γιατί και την απόλυση φοβούνται και την κατηγορία περί συκοφαντικής δυσφήμησης. Μόνο που τώρα το αδίκημα της συγκεκριμένης επιχείρησης αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, διότι έδειξε ότι δεν δίνει καμιά σημασία, δεν φοβάται ούτε την Επιθεώρηση ούτε την Αστυνομία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις