Την άποψη πως τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου 2021, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον ANT1, σημείωσε πως το άνοιγμα πρέπει να συνοδεύεται με επιπλέον μέτρα προστασίας τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.  Συμπλήρωσε, δε, πως θα πρέπει να υπάρξει πολύ στενή παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή που βρίσκεται το κάθε σχολείο. «Με τεστ, αλλά και με συμπτωματολογία, θα μπορούσε να γίνει ένα στήσιμο επιδημιολογικής επιτήρησης κυρίως εκεί που υπάρχουν μεγάλα σχολεία με πολλά παιδιά», διευκρίνισε.

Ερωτηθείσα για τα εμβόλια, τα χαρακτήρισε «μεγάλη ελπίδα» στη μάχη μας εναντίον του κορονοϊού. Η κ. Λινού διαβεβαίωσε ότι είναι αποτελεσματικά και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμη γνωστό για πόσο διάστημα μετά τον εμβολιασμό, διατηρείται η ανοσία.

Για τη διαμάχη με την Εκκλησία

Η κ. Λινού υπογράμμισε ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί εν μέσω πανδημίας, είναι μία σύγκρουση Εκκλησίας – Πολιτείας. Επισήμανε ότι αυτό που θα ήθελε να γνωρίζει είναι την άποψη της Επιτροπής πάνω σε αυτό το ζήτημα και τι άλλαξε από την προηγούμενη απόφαση που όριζε την παρουσία πιστών μέσα στις εκκλησίες μέχρι την τελευταία απόφαση που κλείνει τους Ιερούς Ναούς. Είπε, πάντως, με νόημα πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει σύμπνοια των δύο θεσμών, σε τόσο δύσκολους καιρούς.

Κεραμέως: Με αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας επίσης στον Ant1, τόνισε την ανάγκη επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τονίζοντας ότι η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη.

Η υπουργός παρουσίασε το σχέδιο μέτρων για ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται όπως είπε:

  • Κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης κι αποχώρηση για να μη συγχρωτίζονται γονείς και μαθητές.
  • Σιαλείμματα σε διαφορετικές ώρες
  • Αν υπάρχει και δεύτερη είσοδος στο σχολείο θα γίνεται χρήση για να μην μπαίνουν όλοι μαζί στο σχολείο
  • Λειτουργία ειδικής πλατφόρμας για εκπαιδευτικούς και μαθητές Λυκείου η οποία θα λειτουργεί ως προληπτικός μηχανισμός για να γίνονται τεστ κάθε μέρα, 2 με 5 το απόγευμα, σε 386 σημεία ανά τη χώρα με τη συμμετοχή να είναι προαιρετική
  • Επιπλέον ο ΕΟΔΥ θα διενεργεί προληπτικά τεστ και μέσα στα σχολεία
  • Θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί του γενικού πληθυσμού στους εμβολιασμούς
  • Θα συνεχιστεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οι σχολαστικοί καθαρισμοί των τάξεων

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις