Αιφνιδιασμένος δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος από την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος τόνισε πως υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας που έχουν ακόμα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα. Γι’ αυτό το λόγο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά τώρα, αλλά όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το άνοιγμα των δημοτικών πριν συνεδριάσει η επιτροπή, κάτι που όπως είπε ο κ. Γώγος, τους αιφνιδίασε.

Σχετικά με την παράταση του lockdown, ανέφερε πως ακόμα τίποτα δεν είναι βέβαιο και πως υπάρχει μελέτη των δεδομένων και πως ακόμα δεν έχουν «χαλαρώσει» τόσο τα πράγματα. Στην επιτροπή, όπως είπε, ακόμα δεν έχει συζητηθεί το θέμα του clickaway (που είναι προγραμματισμένο να ξανανοίξει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου) και πως αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το να μην ανοίξει ακόμα.

Τεστ και στα σχολεία

Ο κ. Γώγος στάθηκε και στη σημασία του να γίνονται τεστ στα σχολεία, κάτι που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εικόνα. Όπως είπε, υπάρχει τέτοια πρόθεση από το υπουργείο Παιδείας και θα εφαρμοστεί πρώτα σε δύσκολες περιοχές επιδημιολογικά.

Λινού: Να ανοίξουν τα δημοτικά αλλά με επιπλέον μέτρα

Την άποψη πως τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου 2021, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον ANT1, σημείωσε πως το άνοιγμα πρέπει να συνοδεύεται με επιπλέον μέτρα προστασίας τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.  Συμπλήρωσε, δε, πως θα πρέπει να υπάρξει πολύ στενή παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή που βρίσκεται το κάθε σχολείο. «Με τεστ, αλλά και με συμπτωματολογία, θα μπορούσε να γίνει ένα στήσιμο επιδημιολογικής επιτήρησης κυρίως εκεί που υπάρχουν μεγάλα σχολεία με πολλά παιδιά», διευκρίνισε.

Ερωτηθείσα για τα εμβόλια, τα χαρακτήρισε «μεγάλη ελπίδα» στη μάχη μας εναντίον του κορονοϊού. Η κ. Λινού διαβεβαίωσε ότι είναι αποτελεσματικά και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμη γνωστό για πόσο διάστημα μετά τον εμβολιασμό, διατηρείται η ανοσία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις