Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που στέλνει μήνυμα ελπίδας, έγινε η πρεμιέρα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε δομές ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη. Πρώτη που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer ήταν μία επιζήσασα του Άουσβιτς. Η 98χρονη Ζάνα Σαντικάριο-Σατσόγλουκ γεννήθηκε το 1924.

Στο Άουσβιτς, είχε το νούμερο «39505» και είναι από τους ελάχιστους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το 1943 σε ηλικία 18 ετών μεταφέρθηκε από τους Ναζί σε στρατόπεδο «εργασίας» στην Πολωνία. Από την φρίκη που έζησε εκεί ήταν η μόνη από την οικογένεια της που κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στους οίκους ευγηρίας, ξεκίνησε τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου. Στόχος είναι ο εμβολιασμός να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Η εκτίμηση, δε, με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής είναι ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Η πρώτη ηλικιωμένη, φιλοξενούμενη οίκου ευγηρίας, που εμβολιάστηκε είναι η 95χρονη κ. Δέσποινα.

Επίσης, τη Δευτέρα προστέθηκαν 42 νέα νοσοκομεία στα 9 νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς – δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά. Στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία και έως τις 12 του μήνα θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.

Σταδιακά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προστίθενται τα στρατιωτικά νοσοκομεία (σήμερα 5), ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα.

Μετ’ εμποδίων η επιχείρηση «Ελευθερία»

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της «Καθημερινής», αποκαλύπτει προβλήματα στην υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία». Όπως γράφει, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων υλικών όπως είναι οι σύριγγες  αλλά και ο ξηρός πάγος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των εμβολίων.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, κυβερνητικοί παράγοντες προσέγγισαν μεγάλη καπνοβιομηχανία αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων ζητώντας τους να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς.

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις