Η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή στα μέτρα και τις αποφάσεις της Πολιτείας με την ανοχή της κυβέρνησης ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας.

«Δεν γνωρίζω αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο, δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο», ανέφερε ο Μητροπολίτης, και συνέχισε: «Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια».

«Εμείς σαν Σύνοδος τηρήσαμε και τις δύο ΚΥΑ. Η μία ΚΥΑ λέει ότι έχουμε καθολικό lockdown και όντως υπάρχει καθολικό lockdown στις εκκλησίες εκτός από το δίωρο το σημερινό. Και μας έδειξε ανοχή η κυβέρνηση. Εκεί μόνον αγγίζει την προηγούμενη ΚΥΑ. Η σημερινή εφαρμόζεται. Αύριο που θα γίνει η λειτουργία θα είναι κλειστή η πόρτα. Οι πιστοί θα μπουν μετά να ανάψουν το κεράκι τους και να κάνουν την προσευχή τους» υποστήριξε επίσης.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας σε ερώτηση αν κρίνει ότι η κυβέρνηση έδειξε ανοχή και η Εκκλησία ανυπακοή, απάντησε «ναι» συμπληρώνοντας ότι «νομίζω ότι κάπως έτσι έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε “καταδικαστέα” την απόφαση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμου και του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο να ρίξουν κανονικά το σταυρό για τον αγιασμό των υδάτων λόγω των Θεοφανείων, αφού, όπως είπε, είναι αντίθετη με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Την καταδικάζω βεβαίως», τόνισε και ερωτηθείς αν θα επιβληθούν κάποιες ποινές υπογράμμισε: «Αυτό θα το απαντήσω στις 12 του μηνός που έχουμε σύνοδο και στην οποία θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αν θα πρέπει να σταλεί κάτι σε αυτούς ή σε κάποιους άλλους».

«Ο Πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένες σκέψεις για τον ρόλο Εκκλησίας και Κράτους. Ξέρουμε τον ρόλο μας» ανέφερε επίσης ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση ακροατή για το τι θα γίνει αν η κυβέρνηση σταματούσε να πληρώνει τους μισθούς των ιερέων, ανέφερε:

«Δεν θα πληρωνόμαστε, γιατί; Δεν μπορουμε να βρούμε έναν άλλον τρόπο να πληρωνόμαστε; Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Αυτό που λέει ο κ.Νίκος είναι να κάτσουμε φρόνιμα για να πληρωνόμαστε. Με την απόφαση μας αυτή αποδείξαμε ότι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις