Για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τα Θεοφάνεια και το άνοιγμα των σχολείων μίλησε το πρωί της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου 2021 στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown τα αποτελέσματα ανακοπής της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα ήταν καλύτερα.

«Όχι απλώς με ανησύχησε, με φόβισε», είπε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων. Ο κ. Τούντας συνέκρινε τις χθεσινές εικόνες με αυτές που παρατηρήθηκαν του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα» σημείωσε.

Τόνισε επίσης πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εκτίμησε ότι «με βάση τη φυσαρμόνικα θα πάμε πίσω δύο μήνες».

Πλήρως αντίθετος με το άνοιγμα των σχολείων

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τούντας είπε πως «ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό». Σημείωσε δε πως τα παιδιά είναι εύκολα προσαρμόσιμα και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση για την επιστροφή τους στα σχολεία.

«Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα, ότι θα έπρεπε να πάρουμε το αποτύπωμα των γιορτών και μετά να αποφασίσουμε», κατέληξε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Δραματική αύξηση στα ενεργά κρούσματα στην Αττική

Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς ύστερα από τα στοιχεία που φτάνουν στα χέρια τους σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά το πέρας των εορτών και υπό το φόβο όσων έλαβαν χώρα τα Θεοφάνεια. Πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών. Στο επίκεντρο φαίνεται να είναι η Αττική.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του Open TV, τα ενεργά κρούσματα μέσα σε μόλις δύο ημέρες αυξήθηκαν, ενώ η Δυτική Αττική που βρίσκεται σε αυστηρότερο lockdown, δείχνει να μην έχει ανταποκριθεί και να έχει ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο. Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που καταγράφονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθώς πριν από δύο ημέρες τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονταν στα 2.215 και σήμερα (06/01) έφτασαν τα 2.520. Η εικόνα των ενεργών κρουσμάτων που προβληματίζει περισσότερο είναι στη Δυτική Αττική, 266 ενεργά κρούσματα και στη Δυτική Αθήνα, 362 ενεργά κρούσματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις