Πλήρη τετραπληγία υπέστη ο 24χρονος που βούτηξε για τον σταυρό και χτύπησε στον αυχένα του στην Αμάρυνθο Ευβοίας. Ο νεαρός μαζί με τον πατέρα του κι άλλους δύο φίλους έφτασαν από τη Δροσιά που διαμένουν στην Αμάρυνθο. Από μια εξέδρα βούτηξαν στα νερά.

Ο 24χρονος παραπάτησε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στον αυχένα και να μείνει ακινητοποιημένος στο νερό. Αμέσως, οι άλλοι δύο φίλοι του κολύμπησαν πλάι του και προσπάθησαν να κρατήσουν το κεφάλι του πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ΕΚΑΒ έφτασε αμέσως στο σημείο και ζήτησε από καΐκι να τον βγάλει στη στεριά, από όπου και τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Λίγες ώρες αργότερα αφού υποβλήθηκε σε εξέταση αξονικής λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Οι γιατροί στο ΚΑΤ διαπίστωσαν ότι από το χτύπημα ο νεαρός υπέστη πλήρη τετραπληγία. Αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και μεταφέρθηκε στην εντατική όπου παραμένει μέχρι κι αυτή τη στιγμή διασωληνωμένος.

Περιγράφοντας το περιστατικό στο T – Live ο ψαράς, Δημήτρης Θαρουνιάτης που μετέφερε τον 24χρονο αναφέρει: “Οι φίλοι του μιλούσαν. Είχε επαφή με το περιβάλλον αλλά δεν πρέπει να αισθάνονταν το σώμα του”.

Να σημειωθεί ότι ο 24χρονος έχει σταθεί στο πλευρό του αδερφού του ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων έγινε δότης μυελού των οστών.

“Λίγο Σάλιο αρκεί! Η χαρά των Χριστουγέννων για εμένα ήρθε σήμερα !! Έκανα κάτι που το ήθελα πραγματικά και πολύ ! Εύχομαι σε όλο το κόσμο Υγεία και χαρές! και Σε εκείνους που βρίσκονται στα νοσοκομεία να έχουν γρήγορη ανάρρωση και περαστικά !!!!! Καλά Χριστούγεννα! Δώσε αίμα -> δώσε αιμοπετάλια-> Γίνε Δότης μυελού με λίγο Σάλιο -> Σώσε μια ζωή ! Γίνε ένας ήρωας στα μάτια του ανθρώπου που σε χρειάζεται ! Ενημερώσου !”, είχε γράψει ο 24χρονος στο Facebook.

Τι είναι η τεραπληγία

Η παραπληγία-τετραπληγία αποτελούν ένα από τα αίτια της αναπηρίας. Συγκεκριμένα, είναι παθήσεις, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η παράλυση των άνω και κάτω ακρών μετά από κάκωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία κατ’ επέκταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη ή κάκωση του νωτιαίου μυελού. Αφού συμβεί η βλάβη σε πρώτο στάδιο ο ασθενής δεν κινεί με ευκολία τα άκρα του από το σημείο της βλάβης και κάτω. Σε δεύτερο στάδιο η παράλυση γίνεται σπαστική, έχοντας ταυτόχρονα αισθητικές διαταραχές. Ανάλογα με την έκταση και το σημείο της βλάβης, η κινητική δυσλειτουργία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Οι κυριότερες αιτίες κάκωσης του νωτιαίου μυελού που προκαλούν παραπληγία-τετραπληγία, είναι τα τροχαία ή εργατικά ατυχήματα, οι πτώσεις από μεγάλο ύψος, η βία και οι τραυματισμοί σε αθλητικές δραστηριότητες. Άλλες, πιο σπάνιες αιτίες, είναι οι όγκοι και διάφορες λοιμώξεις.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι η απώλεια των κινητικών αισθήσεων, ο μακροχρόνιος πόνος, δευτερογενείς λοιμώξεις, ανεξήγητος πόνος, μείωση ή απώλεια σεξουαλικής λειτουργίας και λειτουργίας ουροδόχου κύστης και εντέρου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις