Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να κριθεί έστω εκ των υστέρων η νομιμότητα των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό για τη μη συμμετοχή πιστών στη χθεσινή λειτουργία των Θεοφανείων, προσέφυγαν τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων (Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021) και ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ, κατατέθηκαν ηλεκτρονικά από την πλευρά της Εκκλησίας δύο αιτήσεις ακύρωσης. Η πρώτη κατατέθηκε στις 7.40 μ.μ. και η δεύτερη στις 8.30 μ.μ. και όπως είναι φυσικό οι δικαστικοί υπάλληλοι του ΣτΕ έλαβαν σήμερα γνώση των καταθέσεων αυτών, καθώς χθες ήταν αργία.

Σύμφωνα με τις προσφυγές της  Εκκλησίας της Ελλάδος και λοιπών προσφευγόντων, με  την επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση, υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ σημειώνεται  επίσης ότι η απόφαση για μη συμμετοχή των πιστών στη λειτουργία των Θεοφανείων, εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Στις δύο αιτήσεις ακύρωσεως, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η  επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα,  όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις  επισκέψεις και  τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αντ΄ αυτού, συνεχίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

Σε άλλο σημείο των αιτήσεων ακυρώσεως, αναφέρεται ότι είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία η κατάργηση μετά την 3η Ιανουαρίου 2021   της συμμετοχής στην λατρεία κατά τα Θεοφάνεια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ.

Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα

Σημειώνεται ότι στις 5 Ιανουαρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές πολιτών που ζητούσαν να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στον αριθμό των πιστών εντός των εκκλησιών λόγω κορονοϊού κατά τις ιερές ακολουθίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις