Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα για το πώς θα πορευτεί η χώρα το επόμενο διάστημα εν μέσω πανδημίας, καθώς τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου λήγει το καθεστώς ενισχυμένου lockdown, ενώ την ίδια ημέρα ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους μετά τη χαλάρωση των μέτρων στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τον συνωστισμό  που παρατηρήθηκε κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταγραφεί εκτόξευση νέων κρουσμάτων, με πολλούς να κάνουν ήδη λόγο για τρίτο κύμα κορονοϊού, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε ολόκληρη τη χώρα. Τα  510 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ένδειξη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, αφού πρόκειται για αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν ανήμερα των Θεοφανείων.

Όπως όλα δείχνουν, η άρση του lockdown δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. Οι επισημάνσεις όλο και περισσότερων ειδικών που ζητούν πολύ αυστηρά μέτρα, απομακρύνουν τις σκέψεις για επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με το σύστημα click away και των κομμωτηρίων. Μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βάζουν «φρένο» στο σχέδιο για άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τονίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί ρίσκο και το άνοιγμα των σχολείων, αν και δόθηκε το πράσινο φως για να λειτουργήσουν και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.

Ανοίγουν τα σχολεία

Ωστόσο, παρά την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων σε όλες τις περιοχές, ακόμα και σε αυτές με επιβαρυμένο φορτίο. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν το ίδιο με τους μεγάλους από τον φονικό ιό, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση προκαλούνται ερωτηματικά για την αρχική απόφαση να κλείσουν τα σχολεία. Μάλιστα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατάσταση της χώρας, θα αυξηθεί η κινητικότητα στους δρόμους από γονείς που πηγαινοφέρνουν τα παιδιά από και προς τα σχολεία.

Και αν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τα γυμνάσια και τα λύκεια. Αυτό διότι, οι ειδικοί φαίνεται πως προβληματίζονται και θέλουν περιμένουν περίπου μια εβδομάδα για να πάρουν την απόφασή τους. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση τουλάχιστον για 10 ακόμα μέρες.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν κανονικά για δια ζώσης διδασκαλία στις 11 Ιανουαρίου 2021, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν την επαναλειτουργία των σχολείων και τις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές που θεωρούνται επιδημιολογικά επιβαρυμένες.

Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την προσεχή Δευτέρα και σε περιοχές όπου τα κρούσματα έχουν οδηγήσει στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς αυστηρού lockdown είναι οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, η Νέδα, Αγιοχωρίου και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, ο δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας στην Κοινότητα Σπερχειάδας, ο Δήμο Μακρακώμης, της ΠΕ Φθιώτιδας, η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης , η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας και η Κάλυμνος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει με ανακοίνωση του ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν κανονικά για δια ζώσης διδασκαλία στις 11 Ιανουαρίου.

«Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1. Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης» τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

Με βάση την εγκύκλιο που έχει σταλεί στα σχολεία, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Το sms που πρέπει να στείλουν οι γονείς

Με βάση την ανακοίνωση του υπ. Παιδείας και το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα οι γονείς/κηδεμόνες που θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο πρέπει να στείλουν sms στο 13033

Αναλυτικά:

  • Επιλογή 4 στο sms 13033
  • Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση

Πώς θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί το τεστ για τον κορονοϊό

Στον σύνδεσμο https://edu.testing.gov.gr/ μπορούν από σήμερα να δηλώνουν εθελοντικά οι εκπαιδευτικοί την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της ειδικής πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, έχουν ήδη προγραμματιστεί τα πρώτα ραντεβού για  την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021.

Τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 εξασφάλισαν για την εκπαιδευτική κοινότητα τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η σύμπραξη των υπουργείων στοχεύει «στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον».

«Εν όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορονοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.

Όπως έγινε γνωστό, η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.

Τι θα γίνει με το click away

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021, συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα γίνει αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο που δείχνει να απομακρύνεται.

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Mega, εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την επαναλειτουργία των καταστημάτων, δεδομένου ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών.

«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».

Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. «Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ εξήγησε.

«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ» σημείωσε από την πλευρά του, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», προσέθετε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις