«Πρώτη φορά είδαμε να λαμβάνεται απόφαση από την κυβέρνηση πριν τη συνεδρίαση των ειδικών» σημειώνει σε δηλώσεις του στην ΑΥΓΗ ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης, «κάτι που δείχνει ότι υπήρχε πολιτική πρόθεση, χωρίς όμως να υπάρχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στα χέρια των ειδικών».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «από τη μία βλέπουμε μια βιαστική κίνηση, από την άλλη πρόχειρο εγκληματικό σχέδιο ανοίγματος των σχολείων, καθώς δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας στις σχολικές μονάδες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα δεν είναι έξω από τα σχολεία, όπως ισχυρίζεται συνεχώς η Νίκη Κεραμέως, αλλά μέσα στις τάξεις, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη να αραιώσουν τα τμήματα, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία, όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος. Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, εξηγεί ότι δεν καθίσταται εφικτό στα σχολεία που δεν έχουν παραπάνω από μία εισόδους και σε όσα φοιτά μεγάλος αριθμός μαθητών.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, παρ’ όλο που οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά από σήμερα στα σχολεία, ακόμη δεν έχουν λάβει σχετικές οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο. «Πάμε στα τυφλά», τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, εκτιμούμε πως με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο των σχολικών μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους μαθητές».

Οι κυβερνητικές παλινωδίες

Προφανώς, η προοπτική έξαρσης των κρουσμάτων και επιδείνωσης της κατάστασης στα νοσοκομεία δημιούργησε εύλογο προβληματισμό και αναστάτωση στην κυβέρνηση, που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις στελεχών της αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί έσπευσαν να τους διαψεύσουν δημιουργώντας μία εικόνα μπάχαλο.

Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης πως τίποτα δεν είναι δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. «Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», ήταν η δήλωση της κ. Πελώνη.

Το κυβερνητικό αλαλούμ συνεχίστηκε με το ουσιαστικό «άδειασμα» της κ. Πελώνη από τη νέα υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή. Όπως δήλωσε από τον Alpha, οι φήμες περί μη ανοίγματος των σχολείων δεν ισχύουν, προσθέτοντας ότι τα σχολικά ιδρύματα θα ανοίξουν κανονικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα, αιφνιδιαστικά μέτρα και ορατό ενδεχόμενο παράτασης του αυστηρού lockdown.

Εξαδάκτυλος: Έχουμε δύσκολο δρόμο

«Έχει ληφθεί μία απόφαση, να ελπίσουμε να είναι όλα ομαλά, γιατί έχουμε δύσκολο δρόμο», αρκέστηκε να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής για άνοιγμα των νηπιαγωγείων, δημοτικών και ειδικών σχολείων και στις «κόκκινες περιοχές» ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον ΑΝΤ1.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση που δεν ήταν ομόφωνη, χαρακτηρίζοντας «φυσιολογικό» το να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις