Προσφυγική δομή Μαλακάσα: Το 5χρονο προσφυγόπουλο έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου εντός της δομής προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα. Σύμφωνα με πληροφορίες οδηγός φορτηγού που εκτελούσε εργασίες εντός της δομής δεν αντιλήφθηκε την παρουσία του παιδιού στον χώρο των εργασιών και έγινε το μοιραίο. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αρχών για να σωθεί η ζωή του παιδιού αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το νέο σοβαρό περιστατικό που συμβαίνει εντός της δομής της Μαλακάσας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Ωρωπού ο οποίος σε ανακοίνωση του ζητά την απομάκρυνση της και μάλιστα την χαρακτηρίζει «αποθήκη ψυχών».

 Δύο δομές με 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες

Για την ακρίβεια στη Μαλακάσα λειτουργούν πλέον δύο δομές μετά τον διαχωρισμό των προσφύγων και μεταναστών με βάση την εθνικότητα τους. Υπολογίζεται πως βρίσκονται συνολικά περίπου 3.200 ψυχές και ο Δήμος Ωρωπού αλλά και οι κάτοικοι της Μαλακάσας έχουν ζητήσει επανειλημμένως την απομάκρυνση της δομής.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ωρωπού:

«Η “αποθήκη ψυχών” της Μαλακάσας»

«Tην Παρασκευή 8/01/2021 μέσα στην δομή της Μαλακάσας, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, φορτηγό του συνεργείου που εκτελούσε εργασίες συντήρησης της δομής, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα πεντάχρονο προσφυγόπουλο.

Το γεγονός αυτό φέρνει δυστυχώς για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τις τραγικές συνθήκες διαμονής των προσφύγων και τον απάνθρωπο τρόπο που ζουν και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Ο Δήμος Ωρωπού από την πρώτη στιγμή έχει συντονίσει τις προσπάθειές του, σε όσα ζητήματα έχει αρμοδιότητα, προκειμένου να διευκολύνει και να κάνει πιο ανθρώπινες αυτές τις συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό να προωθεί το αίτημα του κλεισίματος αυτών των δομών και την εύρεση μόνιμης, ανθρώπινης και δίκαιης λύσης.

Δεν είναι λύση η δημιουργία ανθρώπινων «αποθηκών», ούτε αποτελούν ένδειξη πολιτισμένης κοινωνίας οι πρόσκαιρες λύσεις αυτού του είδους, που σαφώς δεν επιλύουν τα προβλήματα, αλλά τα κουκουλώνουν και τα καλύπτουν προσωρινά. Ούτε δίνει διέξοδο τόσο στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες, που με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται με τραγικό τρόπο και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν με νόημα και ανθρωπιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο Δήμος Ωρωπού θα συνεχίσει να ζητά την απομάκρυνση των δομών αυτών από την Μαλακάσα, και ταυτόχρονα όσο αυτό δεν γίνεται θα προσπαθεί να στηρίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής που δεν γνωρίζει διαχωρισμούς χρώματος, εθνότητας, θρησκείας.

Όχι άλλο θύμα σε αυτή την «αποθήκη» ψυχών της Μαλακάσας. Απομάκρυνση των δομών από τον Δήμο Ωρωπού.

Διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και προστασία της ζωής των προσφύγων των Δομών, μέχρι να γίνει κατορθωτή η απομάκρυνση τους με μόνιμο και σωστό τρόπο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις