Προβλήματα παρατηρούνται κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 85 ετών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ηλικιωμένου από τη Σύρο, στον οποίο έκλεισαν ραντεβού να εμβολιαστεί στη Σαντορίνη με δεύτερη εναλλακτική πρόταση τη Νάξο, ενώ σε ηλικιωμένο από την Κω έκλεισαν ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο στη Ρόδο και σε ηλικιωμένο από τη Ναύπακτο στο Βόλο.

Οι καταγγελίες για ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα σε απόσταση έως και 100 χιλιομέτρων από την κατοικία, «πέφτουν βροχή» με τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργο Γεωργαντά, να επιβεβαιώνει τα περιστατικά στον ΑΝΤ1, αφού υποστήριξε ότι θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις και προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας σε δεύτερο χρόνο.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι κλείνουν ραντεβού

Κάνοντας σαφές ο κ. Γεωργαντάς, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν όλοι, όσοι θέλουν, εξήγησε καταρχάς ότι το ραντεβού για τα άτομα άνω των 85 μπορεί να κλειστεί από τρίτο άτομο, χωρίς εξουσιοδότηση.

Ειδικότερα για όσους δεν μπορούν λόγω της κατάστασης της υγείας τους να μετακινηθούν, αν για παράδειγμα είναι κατάκοιτοι, εξήγησε ότι θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις και προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας, σε δεύτερη φάση.

Οι πολίτες άνω των 85 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το sms με την ώρα και τον τόπο του ραντεβού τους. Στην περίπτωση και μόνο που συμφωνούν, θα πρέπει μέσα σε 72 ώρες να απαντήσουν πως το επιβεβαιώνουν. Διαφορετικά το ραντεβού χάνεται.

Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει την ώρα και τον τόπο του ραντεβού, δεν ισχύει το όριο των 72 ωρών και το ραντεβού μπορεί να αλλαχθεί μέσω του ΚΕΠ, του φαρμακείου ή της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό.

Όσο αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, στην πλήρη ανάπτυξή τους θα είναι 1018, τα οποία όμως προς το παρόν δε λειτουργούν στο σύνολό τους.

Ο υφυπουργός επέστησε την προσοχή στον ΤΚ που δηλώνεται – βάσει του οποίου γίνεται ο προσδιορισμός του εμβολιαστικού κέντρου του ενδιαφερόμενου – καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω λάθους έχει οριστεί κέντρο πιο μακριά από το κοντινότερο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις