Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας την περιοχή της Ροδόπης, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες να προκαλούν προβλήματα στην περιοχή και το οδικό δίκτυο. Πλημμύρες σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές του νομού, ενώ ορισμένα ποτάμια υπερχείλισαν, εντείνοντας τα προβλήματα και εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Τα σοβαρότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στο χωριό Λύκειο και Λοφάριο, αλλά και σε οικισμούς όπως η Φιλύρα. Οι αρμόδιες αρχές έχουν απευθύνει έκκληση για την παραμονή των κατοίκων στις οικίες τους, ενώ παροτρύνουν την αποφυγή περιττών μετακινήσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια περαιτέρω ζημιά ή τραυματίες. Ωστόσο στην περιοχή της Αρίσβης βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης κτηνοτρόφου, ενώ άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας προχώρησαν νωρίτερα σε απεγκλωβισμό ηλικιωμένης γυναίκας στο χωριό Λοφάριο.

«Μόλις γυρίσαμε από το Λοφάριο. Το Λοφάριο έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ιδιαίτερα στη διασταύρωση, όπου έχει γίνει και διακοπή της κυκλοφορίας» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Δημήτρης Παπαλεξίου, προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ροδόπης.

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι του δήμου Σουφλίου, όπου οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Μάλιστα η 4η ΕΜΑΚ έχει σπεύσει στην περιοχή με σκοπό να απεγκλωβίσει κατοίκους και μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο.

Σημειώνεται ακόμη πως, υπάρχουν πληροφορίες για κατολισθήσεις στην Εγνατία οδό Κομοτηνής – Αλεξ/πολης στο ύψος του Καρανίκτερε.

Προβλήματα και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Σουφλίου και Διδυμοτείχου – Εκκένωση κατοικιών

Η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα και στο οδικό δίκτυο Σουφλίου – Διδυμοτείχου, με τον δήμαρχο Παναγιώτη Καλακίκο να αναφέρει πως υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην Τοπική Κοινότητα Μικρού Δερείου, ενώ εντοπίζονται προβλήματα και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, με δυσκολία διεξάγεται, καθώς υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο, Μάνδρας, Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου και Κυριακής.

Με ανακοίνωση του ο δήμος Σουφλίου επισημαίνει:

“Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που επικρατούν το τελευταίο 24ωρο στο σύνολο του Δήμου Σουφλίου, αλλά και τις μετεωρολογικές προγνώσεις για συνέχιση αυτών και τις επόμενες ώρες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων, να απομακρυνθούν και να μην πλησιάζουν σε ποταμούς, παραποτάμους και χειμάρρους καθώς και σε γέφυρες.

Οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν το ζωικό κεφάλαιο από την περιοχή με πολύ μεγάλη προσοχή. Στην κοινότητα Μικρού Δερείου και τους οικισμούς αυτής, έχει πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, Μάνδρας, Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου και Κυριακής η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία και υπάρχει επικινδυνότητα. Συνίσταται στους χρήστες της οδού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

«Ελεγχόμενη ως προς το να μην κινδυνέψουν κατοικίες» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, χαρακτηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την κατάσταση στο Δήμο Διδυμοτείχου ο αντιδήμαρχος Μεταξάδων και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Πασχάλης Αδαμάκης. Ωστόσο, σημειώνει ότι λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων και της έντασής τους, σε συνδυασμό με τις ποσότητες νερού που κατεβάζει ο Ερυθροπόταμος από τους οικισμούς των Μεταξάδων και Μικρού Δερείου, αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας, επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης και προς αποφυγήν πλημμυρικών φαινομένων εντός των οικισμών, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σπάσιμο αναχώματος, προκειμένου να απελευθερωθεί ο μεγάλος όγκος νερού στις καλλιέργειες και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή κατοικίες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις