Την ώρα που ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας  η Ελλάδα «τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν σε όλους τους τόνους για επερχόμενο τρίτο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, με την παράταση του lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, να θεωρείται δεδομένη.

Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί για το επόμενο διάστημα είναι ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα συνεχίζουν να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες, κι ενώ την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νεκρούς, 337 διασωληνωμένους και 866 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Τι σημαίνει ένα τρίτο κύμα πανδημίας; Γεμάτες εντατικές, ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται και ένας ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμος.

Οι ειδικοί έχουν τρεις λόγους να φοβούνται νέα έξαρση της πανδημίας:

  • Η μη τήρηση των μέτρων, καθώς πολλοί είναι οι Αθηναίοι που λόγω του καλού καιρού των προηγούμενων ημερών αλλά και των εορτών βγήκαν έξω
  • Ο καιρός και η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας
  • Αυξημένη κινητικότητα στους δρόμου

Το πρόβλημα στο κέντρο των Αθηνών άρχισε να διαφαίνεται στις 5 Ιανουαρίου με 75 κρούσματα. Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 στην καρδιά της Αθήνας εντοπίστηκαν 106 μολύνσεις ενώ την ίδια μέρα ολόκληρος ο νομός Θεσσαλονίκης είναι 99.  Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαιτέρως για ενδεχόμενη έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική. Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες 10 ημέρες εξετάζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε ενότητας του λεκανοπεδίου.

«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού»

«Αυτό θα είχε νόημα για να καλυφθούν οι ανάγκες των δύο επόμενων μηνών. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη ala carte», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την αγορά εμβολίων και εκτός πλαισίου ΕΕ. Πρόσθεσε πως στο οικονομικό επίπεδο αυτό που πέτυχε η Ευρώπη τον Ιούλιο ήταν ένα άλμα, με πολύ σημαντικό το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό τον περασμένο Μάρτιο δεν φαινόταν καν εφικτό. Εκτίμησε επίσης ότι δεν θα καθυστερήσει η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών που έχουμε κάνει», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφορικά με τον μηχανισμό στη χώρα μας για τον εμβολιασμό επανέλαβε ότι είναι η πιο σύνθετη άσκηση που έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο εδώ και καιρό.

Επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους διστακτικούς συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Εάν υπήρχε σοβαρή παρενέργεια θα το είχαμε μάθει γιατί έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Υπογράμμισε, δε, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.  Για τις «κατηγορίες» από το Politico σε βάρος της Ελλάδας ότι μπορούσε, αλλά δεν το έκανε, να αγοράσει άλλα δύο εκατ. εμβόλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν επιτυχία της Ευρώπης το ότι αγοράσαμε τα εμβόλια μαζί. Αποκάλυψε δε ότι η Ελλάδα έχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων. Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σύντομα θα έχουμε τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, άρα θα έχουμε εμβολιάσει δύο εκατομμύρια κατοίκους.

«Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο-Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Μέσα στο Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμών ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Associated Press: Συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τους νεκρούς της Θεσσαλονίκης

Ένα οδοιπορικό στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν ειδικοί χώροι ταφής για τα θύματα του κορονοϊού στην πόλη, κάνει το Associated Press.

Μάλιστα όπως αναφέρει ακόμη και μετά τον θάνατό τους οι νεκροί είναι απομονωμένοι.

Η 84χρονη Εύχαρις Γκάνσερ δεν μπορούσε να δει την κόρη της κατά τη διάρκεια της σκληρής -χαμένης- μάχης που έδωσε με τον κορονοϊό, ούτε στο γηροκομείο όπου αρχικά κόλλησε, ούτε στο νοσοκομείο όπου πέρασε αρκετές εβδομάδες. Το προσωπικό του τμήματος ΜΕΘ ήταν, επίσης, πολύ απασχολημένο για να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις, είπε η κόρη της.

Όταν η Γκάνσερ πέθανε στα τέλη Αυγούστου, το σώμα της τυλίχτηκε σε δύο πλαστικές σακούλες και τοποθετήθηκε σε ένα φέρετρο τυλιγμένο με διαφανή μεμβράνη. Σύμφωνα με τους κανόνες που θέτουν οι Αρχές της πόλης, δεν θάφτηκε δίπλα στον πρώην σύζυγό της, αλλά σε ένα τμήμα του νεκροταφείου που προορίζεται για άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Τον τάφο της δεν μπορεί να τον επισκεφθεί -ακόμη- κάποιος.

«Νομίζω ότι το να πεθαίνεις μόνος με αυτόν τον τρόπο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί», είπε η 45χρονη Μικαέλα Τριανταφυλλίδου, κόρη θύματος, στο Associated Press. «Είδα τη μητέρα μου μόνο για μια στιγμή, από απόσταση στο νεκροτομείο για αναγνώριση… Οι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς κανέναν εκεί γι’ αυτούς, όπως τα σκυλιά».

Εκατοντάδες θύματα του κορονοϊού έχουν θαφτεί σε ειδικούς χώρους

Μέχρι σήμερα, πάνω από 300 άνθρωποι έχουν ταφεί σε χωριστά τμήματα των νεκροταφείων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Θεσσαλονίκης.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: Η Ελλάδα υπέστη μια ανησυχητική οπισθοδρόμηση στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η 8μηνη περίοδος ελάχιστων κρουσμάτων έληξε απότομα και τα νοσοκομεία έφτασαν στα όριά τους. Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, και οι γειτονικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα του κορονοϊού. Επί εβδομάδες, η πόλη ανέφερε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση ακόμη και με την Αθήνα, παρά το γεγονός πως ο πληθυσμός της είναι περίπου το 1/4 του μεγέθους της πρωτεύουσας.

Τα θύματα κορονοϊού θα μείνουν θαμμένα για 10 χρόνια

Στην Ελλάδα, σημειώνει το Associated Press, όπου τα περισσότερα νεκροταφεία είναι γεμάτα, τα οστά συνήθως αφαιρούνται μετά από τρία χρόνια ταφής και μεταφέρονται σε οστεοφυλάκια, αλλά τα θύματα κορωνοϊού θα παραμείνουν θαμμένα για 10 χρόνια.

Ο Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι οι Αρχές ανησυχούν πως οι πλαστικές σακούλες με τις οποίες τυλίγουν τα πτώματα και η διαφανής μεμβράνη ενδέχεται να επιβραδύνουν την αποσύνθεση των σωμάτων των θυμάτων της πανδημίας.

«Απαγορεύεται αυστηρά η ταφή τους οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Αβαρλής και σημείωσε ότι στο παρελθόν άνθρωποι που πέθαναν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες θάφτηκαν σε ειδικά τμήματα νεκροταφείων, μια πρακτική που εγκαταλείφθηκε πριν από δεκαετίες.

Oι απόψεις των επιστημόνων πάντως σχετικά με τη μετάδοση του ιού μετά θάνατον είναι διχασμένες. Ο Συμεών Μεταλλίδης, επίκουρος Καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ υποστηρίζει ότι όλες αυτές οι προφυλάξεις στα νεκροταφεία δεν είναι απαραίτητες.

«Το βρίσκω παράλογο. Δεν έχει κανένα νόημα», λέει. «Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μεταδίδεται μετά θάνατον, ούτε υπάρχει κάποιος λόγος τα θύματα του κορονοϊού να είναι θαμμένα για 10 χρόνια», συμπληρώνει.

Έφυγαν μόνοι και αβοήθητοι

Το Assosciated Press βρέθηκε στο νεκροταφείο του Ευόσμου, όπου ένας παπάς στεκόταν για να τελέσει κηδεία θυμάτων κορονοϊού, την ώρα που νεκροθάφτες καλυμμένοι με λευκές προστατευτικές στολές μετέφεραν τα φέρετρα.

H Χρυσάνθη Μπότσαρη, 69 χρονών πρόσφατα έχασε τον 75χρονο άντρα της από κορονοϊό. Είπε ότι ποτέ δεν της είπαν επίσημα που θα γίνει η ταφή του άντρα της και έπρεπε να πιέσει για να μάθει αυτή την πληροφορία.

«Δε ξέραμε που θα τον πάνε. Απλά μας είπαν ότι δεν πρέπει να είναι στα κοιμητήρια των άλλων», περιγράφει. «Είναι απάνθρωπο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν μόνοι και αβοήθητοι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις