Την παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η Περιφέρεια Κοζάνης ύστερα από το λάθος στην καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη κατεγράφησαν ως νέα κρούσματα, τεστ που είχαν διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Για το θέμα το τοποθετήθηκε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο οποίος ανέφερε πως η κατάσταση στην Κοζάνη πρέπει να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω άμεσα καθώς υπάρχουν τεχνικά λάθη.

Για τη λάθος καταγραφή ο Περιφερειάρχης Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, πραγματοποίησε έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, όπου ζήτησε να διερευνηθεί εάν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ελήφθησαν αποφάσεις που ζημίωσαν τους πολίτες της περιοχής μιας και η ΠΕ Κοζάνης βρίσκεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 3,5 μήνες.

Επεσήμανε, δε, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, «εάν πολίτες που ήταν θετικοί στον ιό τον Νοέμβριο του 2020 για τους οποίους ο ΕΟΔΥ δεν ενημερώθηκε ώστε να προχωρήσει σε οδηγίες και σε ιχνηλάτηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά, λειτούργησαν εν αγνοία τους ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού».

Όλα ξεκίνησαν από την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας που εμφάνισε την ΠΕ Κοζάνης στις 12 Ιανουαρίου να έχει 53 κρούσματα covid, όταν οι υπηρεσίες του τοπικού ΕΟΔΥ έβλεπαν στο σύστημα καταγραφής μόνο 13 ημερήσια κρούσματα. Από επικοινωνία του αναπληρωτή διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χαρίσου Γκοβεδάρου και του Λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου υπεύθυνου του ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, με τα κεντρικά του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι είχαν προστεθεί στην ημερήσια λίστα αποτελεσμάτων της 11ης και 12ης Ιανουαρίου 2021 συνολικά 40 κρούσματα που προέρχονταν από την περίοδο του Νοεμβρίου.

Ο κ. Γκοβεδάρος εξήγησε ότι 9 κρούσματα του Νοεμβρίου προστέθηκαν ετεροχρονισμένα στην λίστα στις 11 Ιανουαρίου και ακόμη 31 στην λίστα στις 12 Ιανουαρίου. Συμπλήρωσε ότι μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι αλλά 9 κρούσματα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προστέθηκαν σε ανακοινώσεις του Ιανουαρίου 2021.

Στην έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου τονίστηκε πως τα παραπάνω κρούσματα αφορούν στον δήμο Εορδαίας και προέρχονται από ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης με το οποίο έχει συμβληθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Την ίδια ώρα ο κ. Κασαπίδης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την αγορά 5000 rapid test καθώς και 10.000 αντιδραστηρίων για το εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου που εδρεύει στο Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει της αγορά εξοπλισμού για μοριακό έλεγχο δειγμάτων covid ο οποίος θα εγκατασταθεί στα νομαρχιακά νοσοκομεία, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας «ώστε σε σύντομο χρόνο να έχουμε τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου των δειγμάτων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις