Έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε αμερικανικούς στόχους στην Ελλάδα στον απόηχο της εισβολής των οπαδών του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο, ζητά η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με εμπιστευτικό, κατεπείγον έγγραφο που εξέδωσε. Το έγγραφο αυτό εκδόθηκε καθώς υπάρχει φόβος για αντιδράσεις ή κινήσεις υποστηρικτών του Τραμπ και στη χώρα μας.

Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», συντάχθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2021, λίγες ώρες δηλαδή μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο από τους οπαδούς του Τραμπ, πολλοί από τους οποίους ήταν ένοπλοι και ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Δείτε το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ.

FBI: Πληροφορίες για «ένοπλες διαδηλώσεις»

Την ίδια ώρα, σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στις ΗΠΑ ενόψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου. Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν όρισε την εκλεκτή του για υφυπουργό Δικαιοσύνης, την Λίσα Μόνακο ως προσωρινή σύμβουλο εσωτερικής ασφάλειας ενόψει της τελετής ορκωμοσίας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του επιτελείου Μπάιντεν, που είναι αρμόδιο για τη μετάβαση εξουσίας.

«Η κ. Μόνακο θα βοηθήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο και θα συνεργαστεί με τον εισερχόμενο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον εισερχόμενο σύμβουλο εσωτερικής ασφάλειας και τους σημερινούς αξιωματούχους ασφαλείας και δυνάμεων επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τα σχέδιά τους για την ορκωμοσία», δήλωσε η εκπρόσωπος στο Reuters. «Δεδομένων των υπαρχουσών απειλών, ο προσωρινός ρόλος της κ. Μόνακο θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην περίοδο πριν την ορκωμοσία», πρόσθεσε.

Ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις της πόλης της Ουάσινγκτον έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και οι Αρχές σκοπεύουν να αναπτύξουν τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα για την τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου εν μέσω φόβων για νέα βίαια επεισόδια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικάνικη αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines θέτει νέους περιορισμούς στους επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ουάσινγκτον. Η Delta δεν θα επιτρέπει στους επιβάτες πτήσεων που πετούν στα αεροδρόμια της περιοχής της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας να μεταφέρουν όπλα μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Εντ Μπάστιαν.

Την ημέρα της ορκωμοσίας οι δρόμοι γύρω από το Καπιτώλιο θα παραμείνουν κλειστοί, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και η υπηρεσία δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ορισμένους σταθμούς του μετρό και θα ανακατευθύνει γραμμές λεωφορείων από αύριο Παρασκευή 16 Ιανουαρίου έως τις 21 Ιανουαρίου.

Το FBI ανέφερε ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι «ένοπλες διαδηλώσεις» σχεδιάζονται στα πολιτειακά καπιτώλια και στις 50 πολιτείες και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Ακτιβιστές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για νέα βίαια επεισόδια και ζήτησαν από το ξενοδοχεία να κλείσουν από το Σαββατοκύριακο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις