Στην πρώτη του τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως το πρόστιμο για όποιον παραβιάσει τα μέτρα του lockdown αυξάνεται και από 300 ευρώ θα φτάσει τα 500 ευρώ. Η εξήγηση που έδωσε είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα αναθερμανθεί η οικονομία. Όπως είπε χαρακτηριστικά το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ ώστε: «να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία, δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα».

Σημειώνεται πως το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί κατά 66% την ώρα που οι περισσότεροι ζουν – στην καλύτερη περίπτωση – με τα 534 ευρώ.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε από τη Βουλή πως πλέον μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ σήμερα, έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».

Ωστόσο, την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το πρόστιμο σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα που αφορούν στη μετακίνηση ή στη λειτουργία των καταστημάτων. Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «κάθε μήνας Lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφόσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Τα δύο νέα μέτρα για στήριξη της οικονομίας

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊο.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:

-Η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ένα ακόμη μήνα, το Φεβρουάριο
και ότι

-Επεκτείνονται και θα καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η οικονομία δοκιμάζεται» και εξήγησε πως «για να χρηματοδοτούμε την Υγεία, χρειάζεται και μια υγιής οικονομία». Κατέστησε σαφές πως «κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» είπε και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Άνοιγμα της αγοράς με μεγαλύτερα πρόστιμα – επέκταση επιδομάτων ανεργίας και επιδότησης ενοικίου με 80% για έναν ακόμη μήνα

Σε σχέση με το click away ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το click away ή παράδοση εκτός δούλεψε. Ανακούφισε σημαντικά το εμπόριο. Προφανώς και δεν μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Όμως για μία σειρά κλάδων δούλεψε, λιγότερο για άλλους κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση και όλα αυτά θα τα λάβουμε υπόψιν μας και σε συνεννόηση με τους ειδικούς θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το πως μπορούμε σταδιακά να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις