Τη διακοπή ρεύματος σε μισθωτή σχολικού κυλικείου από το Πέραμα, που είναι σε αναστολή, όπως και ο σύζυγός της, με 2 παιδιά σε τηλεκπαίδευση, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων. «Από την “εισπρακτική” απαιτήθηκε άμεσα το 40% της συνολικής οφειλής και διακανονισμός για το υπόλοιπο ώστε να συνδεθεί ξανά το ρεύμα στο σπίτι της οικογένειας», τονίζει η Επιτροπή, τονίζοντας ότι «οι διακανονισμοί, είτε από τη ΔΕΗ ΑΕ είτε από τις λοιπές εταιρείες παρόχους ρεύματος, έχουν τέτοιους όρους, που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι σε κατάσταση αναστολής εργασίας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κόβουν το ρεύμα σε οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, με επιδόματα που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τροφής και φαρμάκων. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που την περίοδο του γενικευμένου lockdown, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Και απαιτεί:

  1. Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε ανέργους, ασθενείς, ανάπηρους άνω των 67%, απλήρωτους, φτωχές μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν.
  2. Να γίνει διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις έως και 100 δόσεων, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή για την επανασύνδεση.
  3. Να αφαιρεθούν τα τέλη που εισπράττονται για λογαριασμό των Δήμων και να δοθεί:
  • πρόσθετη επιχορήγηση από την κυβέρνηση στους δήμους, για την κάλυψη αυτών των απωλειών. Αναστολή οφειλών και ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού
  • Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται διακοπή ρεύματος σε πολίτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς κατήγγειλε ότι στην περιοχή «πραγματοποιήθηκαν διακοπές ρεύματος από κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ, συνοδεία ΜΑΤ, σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, που περιμένουν αγωνιωδώς να καταβληθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να πάρουν τρόφιμα από το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), το Συσσίτιο του Δήμου και φάρμακα από Κοινωνικό Φαρμακείο για την καθημερινή τους επιβίωση, με παιδιά που υποχρεώνονται σε τηλεκπαίδευση από την ίδια την Πολιτεία και αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Την ίδια περίοδο, έγινε γνωστό ότι κόπηκε το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά μαθητές, στο Παγκράτι.

Ακούστε την καταγγελία

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις