Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τις πρώτες ασκήσεις με πρωταγωνιστές τους «ελικοπτεράδες» και τις αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες. Πέρυσι ήταν η 3rd CAB (Combat Aviation Brigade/Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) των ΗΠΑ, φέτος 101st CAB που με έδρα την «φωλιά» των επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, το Στεφανοβίκειο Βόλου, πραγματοποιούν από κοινού σειρά ασκήσεων.

Η άσκηση αυτή ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και για τις δύο πλευρές.

Η άσκηση αυτή ήταν και ένα μήνυμα ενδυνάμωσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και ενώ η Τουρκία παρά το γεγονός ότι πλησιάζει η ημέρα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών συνέχισε και σε στρατιωτικό επίπεδο τις προκλήσεις δεσμεύοντας τρεις περιοχές στο Αιγαίο για σχεδόν όλο το 2021.

“Καμία βραχονησίδα, καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ανυπεράσπιστη όσο μακριά κι αν είναι, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, μέσα και από την κοινή άσκηση που πραγματοποίησαν με άνδρες και ελικόπτερα της 101ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ.” σύμφωνα με το ρεπορταζ για την σημερινή άσκηση του Ελληνικού Στρατού

Η Τουρκία προσπαθώντας να δείξει καλό πρόσωπο απέναντι στην ΕΕ απέσυρε και το Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας με κοινή άσκηση ελληνικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων απέστειλε η Αθήνα ιγα την
για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Από την άλλη, κρατείστε ότι η Άγκυρα συνεχίζει τον χορό των προκλήσεων, δεσμεύοντας για ασκήσεις θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο για όλο σχεδόν το 2021… και τούτο λίγο πριν την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Δεν αλλάζει την αναθεωρητική της ατζέντα η Τουρκία, αφού έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και χρησιμοποίησε ξανά τη φράση «γαλάζια πατρίδα»

Το γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι ο Ερντογάν ψάχνει φίλους παντού και ότι δε θα έχει τις σχέσεις που είχε με τον Τραμπ. Οι Βρυξέλλες προωθούν ένα κλίμα διαλόγου με την Τουρκία, αλλά σε καμία περίπτωση δε θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή, διότι έχει αποδειχθεί απρόβλεπτος μέχρι στιγμή ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις