Την επανέναρξη της λειτουργίας των εκκλησιών, με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, αποφάσισε η κυβέρνηση, με τους ιερούς ναούς να ανοίγουν ξανά τις πόρτες στους πιστούς από τη Δευτέρα 18/1. Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα. Αυτονόητη θα πρέπει να θεωρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν, την νυχτερινή κυκλοφορία και το άνοιγμα λιανεμπορίου και εκκλησιών. Για την πορεία της covid-19 στη χώρα ενημέρωσαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν και πάλι τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια, με διαφορετικό ωράριο λειτουργίας, αλλά και αυστηρά μέτρα για τους καταναλωτές. Αναλυτικά τα μέτρα και οι προϋποθέσεις:

  • ωράριο λειτουργίας: προτεινόμενο 07:00-20:00
  • 4 άτομα ανά 100 τ.μ. στα καταστήματα
  • στις περιοχές που δεν είναι «κόκκινες», στα καταστήματα πάνω από 100 τ.μ.: 1 άτομο ανά 25 τ,μ.
  • με μηνύματα διαρκείας 2 ωρών
  • στις κόκκινες περιοχές θα λειτουργούν τα μαγαζιά μόνο με click awa
  • στα κομμωτήρια οι πελάτες μόνο με ραντεβού, κατάλογος με πελάτες
  • σημειώνεται ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός περιοχών με αυστηρό lockdown.

Τόνισε ότι δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αλλά κάθε εβδομάδα θα επαναξιολογούνται τα δεδομένα όσον αφορά στην λειτουργία του λιανεμπορίου. Ζήτησε να μην δούμε εικόνες σαν αυτές του Λονδίνου στην Αθήνα με το άνοιγμα της αγοράς, ενώ παράλληλα στάθηκε στην ατομική ευθύνη.

Παράλληλα, ο κος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας θα παραταθεί για δύο ακόμη εβδομάδες, ενώ επισήμανε ξανά την απαγόρευση μετακινήσεων:

  • Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν.
  • Επίσης, διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από περιφερειακή ενότητα, από νομό δηλαδή, σε άλλη περιφερειακή ενότητα, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.
  • Το κυνήγι και το ψάρεμα παραμένουν προσωρινά σε αναστολή.

Έκκληση προς όλους ώστε το σταδιακό άνοιγμα κάποιων κλάδων της αγοράς από τη Δευτέρα «να μη μας γυρίσει πίσω σε καταστάσεις που κανείς μας δε θέλει να ξαναζήσει» απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Ζητούμε την προσοχή, τη συνέπεια, τη συνεργασία όλων μας. Για να επιστρέψουμε με σίγουρα βήματα σε μια πιο περιορισμένη αυτή τη στιγμή κανονικότητα, μέχρις ότου ο εμβολιασμός που προχωρά με γοργούς ρυθμούς, μας απελευθερώσει οριστικά από την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις