Ένας ηλικιωμένος άνδρας βρέθηκε νεκρός μονοκατοικία που είχε πιάσει φωτιά, στη Μεταμόρφωση. Όπως μετέδωσε ο Ant1, η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 5 το πρωί της Τρίτης 19 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική έπειτα από δύο ώρες επιχειρήσεων. Μάλιστα, από τη φωτιά κατέρρευσε η κεραμοσκεπή του σπιτιού, ενώ οι καπνοί “άγγιξαν” και διπλανές κατοικίες.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή η αιτία για την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηλικιωμένος διέμενε μόνος του. Στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα με 12 πυροσβέστες.

Ολοσχερώς κάηκαν, ύστερα από φωτιά, δύο διπλοκατοικίες στον δήμο Θερμαϊκού, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στον οικισμό Ανθούπολη της Νέας Μηχανιώνας και η δεύτερη μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα στον οικισμό Καλλιθέας, στους Νέους Επιβάτες. Και στις δύο περιπτώσεις επιχείρησε η Πυροσβεστική, ενώ, εκτός από τις υλικές ζημιές, δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.

Σε μείζoν πρόβλημα έχουν εξελιχθεί οι πυρκαγιές σε σπίτια και διαμερίσματα ιδιαίτερα τον χειμώνα, οι οποίες προκαλούνται από εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως τζάκια και μαγκάλια, με την Πυροσβεστική ωστόσο να επισημαίνει πως υπάρχουν και άλλες εστίες κινδύνου μέσα στα σπίτια, οι οποίες προκαλούν πυρκαγιές κυρίως από αμέλεια.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, οι έρευνες μετά από κάθε πυρκαγιά που ξεσπά αναφέρουν πως μία από τις συνηθέστερες αιτίας είναι η αμέλεια των ενοίκων, οι οποίοι φεύγοντας από την κουζίνα αφήνουν αναμμένες ηλεκτρικές συσκευές.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική παραθέτει και άλλες βασικές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών όπως:

  • Τα ξεχασμένα αποτσίγαρα
  • Τα αναμμένα κεριά
  • Τα καντήλια
  • Η διαρροή από γκαζάκια
  • Οι αναμμένες θερμάστρες
  • Οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη επειδή αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη.

Συστάσεις

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι καθώς από μια σπίθα μπορεί να επέλθει η καταστροφή του σπιτιού.

Επίσης σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά να μην αισθάνονται πανικό αλλά να επιχειρήσουν να τη σβήσουν. Αν, παρ’ όλα αυτά, αντιληφθούν ότι δεν είναι σε θέση να τη σβήσουν, να κλείσουν την πόρτα του δωματίου όπου έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά ώστε να μην επεκταθεί και σε άλλους χώρους του σπιτιού και να καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις