Στον εμβολιασμό όλων των κατοίκων στα μικρά νησιά θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, 31 μεγάλα νησιά θα έχουν το εμβόλιο ως το τέλος Ιανουαρίου και όλα τα νησιά της χώρας θα πάρουν δόσεις μέσα στον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους, κάτω από 1000 κατοίκων, θα εμβολιαστούν όλοι την ίδια περίοδο και δεν θα χρειαστεί να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των νεώτερων πολιτών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα θα εμβολιαστούν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους (δηλαδή τέλος Ιουνίου).

Ειδικότερα, όπως τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας συνεχίζεται κανονικά και ήδη έχουν εμβολιαστεί 84.639 κάτοικοι μέχρι χθες.

Μάλιστα, χιλιάδες κάτοικοι έχουν αιτηθεί για ραντεβού ώστε να εμβολιαστούν, με τον αριθμό των αιτήσεων να φτάνει τις 372.243 μέχρι στιγμής για τις δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού για υγειονομικούς.

«Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας. Το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό αναφέρει πως οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τον εμβολιασμό σε στάδια, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.

Εξάλλου από σήμερα θα χρησιμοποιούνται έξι δόσεις από το κάθε φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer και στην Ελλάδα με βάση κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική απόφαση όπως συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα 49.160 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα κάτι που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία, επισήμανε, και τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις