Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί την Πέμπτη η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις – σε όποια εμβόλια απαιτείται και δεύτερη δόση.

Σημειώνεται πως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να έχει την ίδια μορφή με την εφαρμογή του The Commons Project που θεσπίστηκε για τα τεστ κορονοϊού. Πρόκειται για την εφαρμογή σύμφωνα με την οποία οι αεροπορικές εταιρείες και διάφοροι οργανισμοί μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ποιοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τεστ και ποιοι διαγνώστηκαν αρνητικοί.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Bloomberg έχει ήδη δρομολογηθεί ο καθορισμός ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Το δίκτυο επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ -και το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του ΠΟΥ».

Οι αναλυτές βλέπουν δύο σημαντικά οφέλη: Το ένα θα είναι ότι θα αρθούν τα μέτρα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που θα το έχουν, ενώ το δεύτερο είναι ότι -για τους ίδιους ταξιδιώτες- δεν θα υφίσταται ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού.

Ταραντίλης: Πρόκειται για κωδικοποίηση και όχι για διαβατήριο

Στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για μια κωδικοποίηση με έναν τρόπο για να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ χωρών.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται. Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις