Στον έναν νεκρό παρέμεινε ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου που έλαβε χώρα στο νησί της Λέσβου, καθώς εντοπίστηκαν ζωντανοί οι τρεις πρόσφυγες που αγνοούνταν και αναζητούνταν από το Λιμενικό Σώμα, σε ακτή στο Τάρτι της Γέρας στο νότιο μέρους του νησιού.

Οι 25 σε σύνολο πρόσφυγες που απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης από βραχώδη ακτή, στα νοτιοδυτικά του κόλπου που βρίσκεται στο σημείο, μεταφέρθηκαν άμεσα στο λιμάνι του νησιού. Εκεί τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σημειώνεται πως νωρίτερα βρέθηκε το πτώμα ενός άντρα ο οποίος πιθανολογείται ότι έχασε τη ζωή του από υποθερμία, ενώ στο σημείο όπου βρέθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες επικρατούσε χθες το βράδυ θερμοκρασία κάτω από το μηδέν.

Χωρίς ρεύμα σε συνθήκες ψύχους οι πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ

Συγκλονιστική ήταν η χθεσινή περιγραφή της Έφης Λατσούδη, μέλος του «Χωριό όλοι μαζί», των όσων βιώνουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες και μετανάστες. Μιλώντας «Στο Κόκκινο», η κ. Λατσούδη τόνισε ότι μόλις χθες, εν μέσω χιονοθύελλας και ψύχους, δόθηκε εντολή να αυξηθούν οι ώρες θέρμανσης μέσα στις σκηνές από δύο σε πέντε.

Επισημαίνοντας πως «ούτε στο σπίτι μας μέσα δεν μπορούμε να αντέξουμε για μια ώρα χωρίς θέρμανση» η κ. Λατσούδη περιέγραψε τριτοκοσμικές σκηνές στη «νέα Μόρια» με σκηνές που τις χτυπά ο αέρας, με τουαλέτες για τις οποίες πρέπει να πας έξω στο κρύο και για αυτοσχέδιες ντουζιέρες με ζεστό νερό για μόλις επτά λεπτά.

«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας με αυτά τα camp κάθε φορά που έχει κρύο» εξομολογείται και υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2016 είχαμε νεκρούς στη Μόρια από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ίδια υπογραμμίζει πως καμία πρόνοια δεν υπάρχει για προσωρινή έστω μετέγκατασταση σε θερμαινόμενες αίθουσες για τους ευάλωτους και εκτεθειμένους πληθυσμούς του camp.

Όπως τονίζει η κ Λατσούδη, «θέσεις στα ξενοδοχεία υπάρχουν και στην ενδοχώρα» αλλά με την πανδημία πλέον η κινητικότητα «έχει παγώσει μαζί με τους ανθρώπους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις