Οι αλλαγές στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε ό,τι αφορά τις κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, φαίνεται πως μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί ως έχει το σύνολο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, με μία μικρή ένσταση να υπάρχει μόνο ως προς το πρόσωπο του Α/ΓΕΑ κ. Γεώργιου Μπλιούμη ο οποίος την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώνει δυο χρόνια θητείας και απαιτείται είτε ενεργοποίηση του 2+1 είτε αντικατάστασή του.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος όσο και οι Αρχηγοί ΓΕΝ κ. Στέλιος Πετράκης και ΓΕΣ κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, αναμένεται ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς έχουν μόλις ένα χρόνο θητείας στα συγκεκριμένα αξιώματα. Επίσης, η κυβέρνηση έχοντας καταλογίσει θετικό πρόσημο στην αντίδραση όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων  κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία, δεν φαίνεται να επιθυμεί δραστικές αλλαγές στην ηγεσία του στρατεύματος, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Να σημειωθεί ότι πέρα από τους Αρχηγούς, στην επικείμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα κριθούν και οι αρχηγοί Στόλου, αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Βασίλης Παπαδόπουλος και Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Η νέα δομή

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα συζητηθεί η ενίσχυση του Ναυστάθμου Κρήτης έτσι ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένα δεύτερο κέντρο διοίκησης του Στόλου. Ειδικότερα το σχέδιο είναι ο Ναύσταθμος Κρήτης να αποτελεί την βάση των νέων φρεγατών, που θα αποκτηθούν, καθώς και ενός ικανού αριθμού υποβρυχίων και άλλων πλοίων, όπου συνεπικουρούμενα από τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, θα δημιουργήσουν ομάδα κρούσης για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναμένεται να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και η αναδιαμόρφωση των Ειδικών Δυνάμεων, με την σύσταση της Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), και τη νέα οργάνωση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα υπάγονται ενιαία οι Ειδικές Δυνάμεις Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Η νέα διοίκηση θα υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Στόχος είναι η δημιουργία νέων πολυδύναμων μονάδων στα πρότυπα του ΝΑΤΟ με επάνδρωση άνω του 80%, ώστε να είναι πιο λειτουργικές και να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος αντίδρασής τους σε ενδεχόμενη κρίση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις