Την δωρεά 480.000 rapid tests στην Ελλάδα από την Κομισιόν ανακοίνωσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε συνομιλία του με τον Γιώργο Παπαδάκη, στην εκπομπή ”Καλημέρα Ελλάδα” του ANT1. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος αποκάλυψε, τα rapid tests που δώρισε η Κομισιόν στη χώρα, είναι αυτά με τα οποία θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι στην επικράτεια.

«Ικανή ποσότητα» χαρακτήρισε ο κος Παναγιωτακόπουλος τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού που έχει παραλάβει η Ελλάδα έως τώρα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το «πρόγραμμα εμβολιασμού προχωράει». Την ίδια στιγμή «ενθουσιώδες» χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί στις μονάδες εμβολιασμού κατά την άφιξη των φαρμάκων.

«Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ για τον αριθμό των τεστ που πρέπει να διενεργούνται καθημερινά, υπογραμμίζοντας μάλιστα την αυξητική τάση που παρουσιάζουν, ισχυριζόμενος πως στην αρχή της πανδημίας ο αριθμός αυτών ήταν 300-400 ημερησίως, ενώ τώρα αγγίζουν τις 30.000-40.000.

Επιπροσθέτως, εξέφρασε την ανησυχία του ίδιου και των ειδικών επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας πως δεν αποτελεί βαρύτερη νόσο, ωστόσο είναι σαφώς πιο μεταδοτική.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που απασχολούν, εξήγησε πως πράγματι αποτελούν αντικείμενο «έντονου προβληματισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογραμμίζοντας επιπλέον την επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί η ελευθερία.

«Δεν μπορεί να παραχθεί τόσο μεγάλη ποσότητα ταυτόχρονα» σημείωσε ο κος Παναγιωτακόπουλος, εξηγώντας πως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την παράδοση του εμβολίου είναι φυσικό επόμενο.

«Tα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στα 500 με 600»

Με την εκπομπή ”Ώρα Ελλάδος” του τηλεοπτικού σταθμού OPEN συνομίλησε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μίλησε για τον εμβολιασμό, τον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ ανέδειξε και τους κινδύνους που ενέχει η άρση των μέτρων.

Ο καθηγητής σημείωσε πως «τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στα 500 με 600», τονίζοντας: «Ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό». Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως είναι «ευχής έργον που το μεταλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο, είναι στην Κρήτη που διαθέτει χαμηλό ιικό φορτίο» και δήλωσε ότι «οι μεταλλάξεις δημιουργούν μικρότερη τοξικότητα στον ιό για να μπορέσει να επιβιώσει και να μεταδοθεί ευκολότερα».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, διευκρίνισε πως τα εμβόλια καλύπτουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, αλλά τόνισε πως «κάθε μέρα θα πρέπει να γίνονται 50 έως 60.000 εμβολιασμοί για να αποκοπεί η μεταδοτικότητα» κι αυτό γιατί «το μεταλλαγμένο στέλεχος απειλεί με υπερμετάδοση».

«Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον» προειδοποίησε ο κ. Τζανάκης, ενώ εκτίμησε πως αυτήν τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.000.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις