Την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής και η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε παράλληλα πως η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα παραμείνει.

Ο ίδιος τόνισε πως με τη νυχτερινή απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό. Σχετικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού ο καθηγητής υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους.

Επεσήμανε, δε, πως η εμφάνιση της μετάλλαξης κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων. Σε ερώτηση για την εστίαση είπε πως αργεί το άνοιγμα της και ότι αυτό θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας και το λιανεμπόριο. Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως την Παρασκευή κυβέρνηση και επιτροπή θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα, λέγοντας: «Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα». Ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα ψάρεμα και κυνήγι όμως δεν μπορεί να επιτραπεί ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Επικρατέστερη ημερομηνία για τα σχολεία η 1η Φεβρουαρίου

Η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, ωστόσο όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, οι ειδικοί δεν έχουν στα χέρια τους ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για να πάρουν μία τέτοια απόφαση: «Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», ανέφερε ο Ταραντίλης.

Χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για να ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επανέλαβε ότι πρέπει οι ειδικοί να έχουν επίσης στα επιδημιολογικά στοιχεία τόσο από το άνοιγμα των εορτών, όσο και από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παραπέμποντας δηλαδή τη συζήτηση για το επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει κάποια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία τους αναμένεται να γίνει την 1η Φεβρουαρίου.

Μετακίνηση εκτός νομού με… κράτηση σε ξενοδοχείο

Την Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση για την άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό, σε μια προσπάθεια να τονώσει τόσο τα χιονοδρομικά κέντρα όσο και τις επιχειρήσεις που βασίζονται στο χειμερινό τουρισμό. Ωστόσο, πολλοί είναι οι πολίτες που αναμένουν τη μετακίνηση εκτός νομού, ώστε να επισκεφτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που μένουν στην επαρχία και λόγω lockdown παραμένουν εδώ και δύο μήνες χωριστά.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομία και φυσικά εάν δεν υπάρξει εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση την Παρασκευή θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση και άρση μέτρων, μεταξύ των οποίων εξετάζεται και η μετακίνηση εκτός νομού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός είναι να τονωθούν τα χειμερινά θέρετρα και τα χιονοδρομικά κέντρα που ούτως ή άλλως λειτουργούν μόνο λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν πλήρως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά μόνο για τους χειμερινούς προορισμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το Έθνος, για να μετακινηθεί κάποιος θα πρέπει να φέρει μαζί του αποδεικτικό από κράτηση του ξενοδοχείο ή άλλο σχετικό έγγραφο.

Αν εν τέλει υιοθετηθεί μια τέτοια απόφαση τότε αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν την άρση των μετακινήσεων ώστε να επισκεφτούν γονείς και παππούδες που μένουν μόνιμα στην επαρχία. Εξάλλου, αν ανοίξουν μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα – και μετά από το παρατεταμένο lockdown – είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επικρατήσει το αδιαχώρητο – από όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για διακοπές – με έντονα φαινόμενα συνωστισμού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις