«Μπαράζ» καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας πραγματοποιούνται με το πέρασμα των ημερών, αρχής γενομένης από την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία μίλησε ανοιχτά για ανάλογο περιστατικό από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Η γνωστή δημοσιογράφος Έλλη Στάη, με τη σειρά της, δε δίστασε να «σπάσει» την σιωπή της, και με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», να μιλήσει για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από ανώτερό της σε εργασιακό χώρο.

«Το έθαψα στο πέρασμα του χρόνου» σημειώνει η κα Σταη, σε ένα κείμενο στο οποίο απαντά στις κατηγορίες που δέχθηκε η αθλήτρια, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, πως «άργησε να μιλήσει» ή πως «δεν αντέδρασε». Παράλληλα, περιγράφει την δική της εμπειρία, αποκαλύπτοντας σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε στα πρώτα της βήματα στον χώρο.

«Παρ’ όλο που ο δικός μου χαρακτήρας με έκανε να φύγω τρέχοντας, να παραιτηθώ κάτω από την απειλή πως δεν θα βρω αλλού δουλειά, δεν είχα ούτε την δύναμη, ούτε την αίσθηση πως μπορώ να το καταγγείλω, να το πω οπουδήποτε» γράφει η καταξιωμένη δημοσιογράφος, και συμπληρώνει:

«Ούτε, όμως, 35 χρόνια μετά, είχα την αίσθηση πως η ελληνική δημόσια σφαίρα (τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα, τα επαγγελματικά σωματεία) ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με την προσοχή και την σοβαρότητα που του αξίζουν».

«Γι’ αυτό και μόνο το ότι δεν υπάρχει απλώς η κουτσομπολίστικη διάσταση, όπως μόλις πριν ΄δυο χρόνια υπήρχε, πρέπει να μας κάνει να ελπίζουμε πωςέρχεται η ώρα της ωριμότητας για την ελληνική κοινωνία να ανοίξει διάπλατα τη δημόσια συζήτηση για τέτοιου είδους θέματα, που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα ζωής μας», καταλήγει.

Η αποκάλυψη της δημοσιογράφου στον Αντώνη Σρόιτερ

Στο εν λόγω άρθρο η Έλλη Στάη επισημαίνει πως, όταν προέβη στην πρώτη δημόσια αναφορά σχετική με το γεγονός, σε συνέντευξη του Αντώνη Σρόιτερ, είχαν ήδη περάσει 35 χρόνια.

«Μου ανέθεσε από τις πρώτες κιόλας μέρες, παρόλο που ήμουν νέα ακόμα, να κάνω σπουδαία πράγματα, μεγάλες συνεντεύξεις. Εγώ τις έφερνα εις πέρας και ήμουν πολύ ευτυχής, έλεγα “βρήκα δρόμο, αναγνωρίζεται η αξία μου”» περιγράφει η Έλλη Στάη, και συνεχίζει:

«Αυτό συνεχίστηκε για δύο – τρεις μήνες, ώσπου άρχισα να δέχομαι κάποιες προσκλήσεις να πιούμε καφέ και τα λοιπά. Μέχρι εκεί ήταν καλά… Μία μέρα με φώναξε στο γραφείο του να μιλήσουμε για την δουλειά, κλείδωσε την πόρτα και μου επιτέθηκε σωματικά κατευθείαν! Είπα “αν δεν ξεκλειδώσετε τώρα την πόρτα, θα πατήσω τις φωνές, θα ουρλιάξω!”. Άνοιξε την πόρτα και βγήκα έξω», εξήγησε στην εκπομπή η δημοσιογράφος, ενώ επισήμανε πως μετά από μικρό διάστημα αποχώρησε από την εργασία.

Η Έλλη Στάη είχε προχωρήσει και σε δεύτερη αποκάλυψη, αναφέροντας πως έχει βιώσει παρόμοιο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από παλαιό πολιτικό, και μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, αφορά μεγάλο όνομα:

«Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από παλαιό πολιτικό, πολύ μεγάλο όνομα, ο οποίος μου την έπεσε κανονικά μέσα στο γραφείο! Κι εκεί σηκώθηκα κι έφυγα, η συνέντευξη δεν έγινε. Στην ψύχρα, στην απόλυτη ψύχρα! Είχα αναρωτηθεί και είπα ότι για να το κάνει αυτό σημαίνει ότι το κάνει συνέχεια. Θα πρέπει να το έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, δεν το έκανε σε μένα πρώτη φορά».

«Αν με ρωτήσεις αν τον έβλεπα έκτοτε και του μιλούσα του μεγάλου αυτού πολιτικού, βεβαίως, όταν τον συναντούσα έξω του μιλούσα, δεν τίθεται θέμα. Μαζεύτηκε, αλλά δεν τον εκτιμούσα πια καθόλου, ούτε σαν πολιτικό. Είχα πια πλήρη εικόνα. Για μένα δεν υπήρχε ως πολιτικός, γιατί δεν μπορεί να είσαι καλός πολιτικός όταν έχεις αυτές τις συμπεριφορές. Αποκλείεται, δεν μπορείς να είσαι», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις