Την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. Τη γραμμή έδωσε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βήμα της Βουλής, ο οποίος διευκρίνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα, βάζοντας «πάγο» στην άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση εκτός νομού.

Αυτό που θα κρίνει την απόφαση για τα σχολεία είναι η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών. Αυτή τη στιγμή πιθανότερο σενάριο είναι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται θετικοί στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά». Η ίδια επεσήμανε με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι και «μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο».

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία. Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες», είπε.

Τι θα γίνει με χιονοδρομικά κέντρα και μετακίνηση εκτός νομού

Όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού μετατίθεται χρονικά. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη στόχος είναι να ενισχυθούν τα χιονοδρομικά κέντρα, μια ούτως ή άλλως εποχική δραστηριότητα. Το ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων θα φέρει παράλληλα και άρση στην απαγόρευση για μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η μετακίνηση θα επιτραπεί μόνο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Τέλος, αναφέρεται πως στη λίστα για άνοιγμα το επόμενο διάστημα είναι και τα καταστήματα ΟΠΑΠ, ενώ δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, η εστίαση θα αργήσει ωστόσο να ανοίξει, όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις