Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «κατάχρηση προσώπου ανίκανου σε αντίσταση, σε γενετήσια πράξη» άσκησε την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου σε βάρος 30χρονου άνδρα, μετά από σχετική καταγγελία που έκαναν οι γονείς μιας 15χρονης κοπέλας στην Αστυνομία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν, η έφηβη, που έχει μερική διανοητική αναπηρία, γνώρισε τον 30χρονο κατηγορούμενο, αλβανικής υπηκοότητας, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά από πρόσκλησή του, η νεαρή πήγε στο σπίτι του και τότε εκείνος φέρεται να ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της, χωρίς τη θέλησή της και εκμεταλλευόμενος τη διανοητική της κατάσταση. Η 15χρονη εκμυστηρεύτηκε τα όσα συνέβησαν στους γονείς της όταν επέστρεψε στο σπίτι και εκείνοι προχώρησαν σε καταγγελία στην Aστυνομία.

Ο 30χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση προσώπου ανίκανου σε αντίσταση, σε γενετήσια πράξη και τον παρέπεμψε στον ανακριτή για να απολογηθεί.

Ο άνδρας θα απολογηθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, καθώς ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του. Ωστόσο, μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 30χρονος υποστηρίζει πως δεν είχε σεξουαλική επαφή με την 15χρονη ούτε γνώριζε πως είχε νοητική υστέρηση.

Στοιχεία σοκ

Στην Ελλάδα εκτιμάται πώς συμβαίνουν περί τα 4.500 χιλιάδες περιστατικά βιασμού ετησίως. «Εκτιμάται» σημαίνει ότι δεν καταγράφονται. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα ο βιασμός εξακολουθεί αν είναι τεράστιο ταμπού, αλλά και γιατί η γραφειοκρατία τσακίζει το θύμα ξανά και ξανά. Και γιατί τα θύματα προεξοφλούν πως δεν θα δικαιωθούν.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, καταγράφονται περί τους 200 βιασμούς ετησίως, κατατάσσοντας την χώρα μας σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις καταγεγραμμένων βιασμών πανευρωπαϊκά.

Στη Σουηδία, που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, δηλώνονται 5.500 βιασμοί ετησίως. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι περιπτώσεις καταγγελλόμενων περιστατικών σεξουαλικής βίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσή αυξήθηκαν το 2016 κατά 8% σε σχέση με το 2015. Από τις αρχές του 2013 έως το 2016 η άνοδος έφτασε το 26%. Στην ΕΕ, μία στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί, ενώ μία στις 10 έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις