Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ενδέχεται να γίνει ακόμα και στα φαρμακεία έκανε η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. Η ίδια αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό στα νοσοκομεία λέγοντας πως τα νοσοκομεία «αντέχουν» να σηκώσουν το βάρος με τους εμβολιασμούς.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα τόνισε πως «τα νοσοκομεία κάνουν εφημερίες, δεν κάνουμε κάτι καινούργιο είναι τα νοσοκομεία σε θέση να κάνουν τους εμβολιασμούς, υπάρχει προσωπικό ακόμη και αν χρειαστεί εθελοντικά να μείνουμε παραπάνω».

Σημείωσε, πως «τα νοσοκομεία κάνουν εφημερίες για όλα τα επείγοντα έρχεται ο κόσμος και εξυπηρετείται κανονικά». Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι όπου υπήρχε ανάγκη έγιναν προσλήψεις. Ωστόσο, υπογράμμισε πως στην επαρχία, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, υπήρξε αρκετή πίεση στους συναδέλφους της: «Είναι πρωτόγνωρες συνθήκες».

«Δεν αποκλείεται το εμβόλιο της Astrazeneca να γίνεται στα φαρμακεία», υπογράμμισε. Εξήγησε, το εμβόλιο της Pfizer γίνεται σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα λόγω συνθηκών διατήρησης, καθώς δεν είναι εύκολο να συντηρηθεί στους -70 βαθμούς Κελσίου. Εκτίμησε ότι αναμένεται από τον επόμενο μήνα, αν εγκριθεί μέσα στον Ιανουάριο, να κυκλοφορήσουν οι πρώτες παρτίδες της Astrazeneca.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, σημείωσε ότι «τα κρούσματα δεν αυξάνονται αλλά είναι ακόμη νωρίς, ο περισσότερος κόσμος κρατάει πάντως τα μέτρα. Είναι αισιόδοξο αυτό». Για το άνοιγμα της εστίασης, είπε ότι υπάρχει μια δυσκολία διότι είναι κλειστοί οι περισσότεροι χώροι και οι άνθρωποι βρίσκονται χωρίς μάσκα. Τόνισε δε, ότι «είναι απαραίτητο να διατηρούμε τον κύκλο των κοινωνικών επαφών κλειστό, επισημαίνοντας ότι αν βγαίνουμε κάθε μέρα με διαφορετικά πρόσωπα, είναι επικίνδυνο».

Εμβολιασμοί στα Κέντρα Υγείας για τους ηλικιωμένους

Ξεκίνησαν την Τετάρτη οι εμβολιασμοί σε κέντρα υγείας για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών. Αρκετοί ήταν οι ηλικιωμένοι που έσπευσαν στα κέντρα υγείας, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στο emvolio.gov.gr.  Από σήμερα προστίθενται στο πρόγραμμα διεξαγωγής εμβολιασμών 65 κέντρα υγείας, δηλαδή 144 εμβολιαστικά σημεία, όπως είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών, ο γγ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας για τους εμβολιασμούς, ως αργά το απόγευμα της Τρίτης είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί.

Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις