Θύμα ξυλοδαρμού από τη μητέρα της κατήγγειλε ότι έπεσε μια 12χρονη στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για το περιστατικό. Η 43χρονη συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, αρνούμενη όλα όσα της καταλογίζει η κόρη της.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η κόρη της ήταν εκείνη που της επιτέθηκε. Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση και εξύβριση και παραπέμπεται να δικαστεί στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι από τις Αρχές έχει δοθεί εντολή και τόσο η ανήλικη όσο και η μητέρα της να εξεταστούν από ιατροδικαστή, ενώ για την υπόθεση αναμένεται να επιληφθούν και κοινωνικοί λειτουργοί για να διερευνήσουν τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας

Αστυνομικοί κύκλοι πάντως περιγράφουν ότι η κατάσταση είναι προβληματική και από τις δύο πλευρές.

Τί προκαλεί βία μέσα στην οικογένεια – Τί μπορεί να κάνει το θύμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει παρατηρηθεί ότι τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα μέσα στην οικογένεια έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τα βίαια ένστικτα προϋπήρχαν, ίσως δεν είχαν εκδηλωθεί ακόμα ή είχαν εκδηλωθεί μέχρι κάποιο βαθμό. Η πιο κοινή μορφή βίας είναι η σωματική βία που στις περισσότερες περιπτώσεις ασκείται μεταξύ συντρόφων. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση της άσκησης βίας και προς ηλικιωμένους από μέλη της οικογένειας τους.

«Η βία, δεν έχει ηλικία. Υπάρχουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε ηλικίας, γι’ αυτό όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και “σε επιφυλακή”, θα λέγαμε, για να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις ενδείξεις βίας σε κάποιο δικό τους πρόσωπο. Σε περίπτωση που κάποιος υποψιάζεται ή έχει δει “σημάδια”, πρέπει να ενημερώσει για την ανησυχία του αυτή και να ζητήσουν μαζί βοήθεια από ειδικό. Η βία δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τα θύματα γιατί πολλές φορές ο θύτης δεν σταματά στο πρώτο επεισόδιο, αλλά συνεχίζει να έχει επικίνδυνη συμπεριφορά και θα ασκήσει βία ξανά.

Σε περιπτώσεις, δε, που υποβόσκουν ψυχολογικά θέματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών, ακόμη και θανάτου. Γι’ αυτό τα θύματα δεν πρέπει να σωπαίνουν και να υπομένουν βίαιες συμπεριφορές. Πρέπει να λένε “ΟΧΙ στη βία”, να παίρνουν το θάρρος να μιλάνε και να ζητάνε βοήθεια από τους επιστήμονες της Γραμμής SOS 15900 ή από τα κατά τόπους συμβουλευτικά κέντρα.

Επίσης, η βία μπορεί να έχει και διαφορετικές εκφράσεις, οι οποίες ίσως ακόμα να μην έχουν καταγραφεί στη συνείδησή μας ως άσκηση βίας.

«Σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι μόνο η σωματική ή η συζυγική. Η βία μπορεί να παίρνει πολλές μορφές ψυχολογική, λεκτική, σωματική. Ακόμα και η αμέλεια είναι μορφή βίας. Μια μητέρα, ένας γονιός, που δεν παρέχει τα απαραίτητα για την επιβίωση στο ανήλικο τέκνο είναι μια από τις σκληρότερες μορφές βίας», σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κλινική ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Κανδαράκη και προσθέτει: «Η πανδημία έχει ενισχύσει τη βία συνολικά.

Ο περιορισμός ζωτικών αναγκών, όπως η ελευθερία κίνησης και συνάθροισης, ο εγκλεισμός και το αίσθημα εγκλωβισμού, όλη αυτή η συμπιεσμένη ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε βία. Πάντως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια κρίση, όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα, δεν αποτελεί συνήθως γενεσιουργό αιτία του προβλήματος, όσο ενισχυτή και ενδυναμωτή μιας ήδη εδραιωμένης κατάστασης. Ενισχύει δηλαδή τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες.

Έτσι αντίστοιχα και στην ενδοοικογενειακή βία η πανδημία θα φέρει στην επιφάνεια μια κατάσταση που προϋπήρχε. Μονάχα που τώρα οι παρούσες συνθήκες, κλείνουν τις πόρτες και φυλακίζουν μέσα, μαζί θύτες και θύματα, χωρίς να επιτρέπουν διεξόδους ούτε στους μεν ούτε στους δε. Τόσο ο θύτης δεν βρίσκει άλλο μέρος να διοχετεύσει αυτή την ένταση, όσο και το θύμα δε βρίσκει τους μαθημένους του τρόπους για να το κουκουλώσει. Είτε με το να φύγει για λίγο από το σπίτι είτε με το να συναντήσει και να μιλήσει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο. Όλα αυτά αποτελούν υποκατάστατα και σε καμία περίπτωση λύσεις».

Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πριν μερικούς μήνες από τα κράτη μέλη να παρέχουν στα θύματα ευέλικτα εργαλεία για την καταγγελία περιστατικών κακοποίησης καθώς και να αυξήσουν τις διαθέσιμες θέσεις σε εγκαταστάσεις και δομές για άτομα που έχουν δεχτεί ενδοοικογενειακή βία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις