Πάρα πολλές και μάλιστα κρυμμένες σε πολύ βαθιά συρτάρια, είναι οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στον Ελληνικό Αθλητισμό, επισημαίνει σε αποκαλυπτική συνέντευξή της στο περιοδικό «Πατρινόραμα», η πρωταθλήτρια της Κολύμβησης και μέλος της Εθνικής Ομάδας, Νόρα Δράκου. 

Η Πατρινή πρωταθλήτρια Ελλάδας με Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις, κάτοχος των Πανελλήνιων ρεκόρ στα 100 και 50 μέτρα ύπτιο από το 2011, καθώς και με συμμετοχές σε δύο Ολυμπιάδες, στην αποκλειστική συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο, που θα δημοσιευθεί στο προσεχές τεύχος του περιοδικού «Πατρινόραμα», παροτρύνει τα θύματα να σπάνε τη σιωπή τους: «Το μόνο που έχω να πω είναι να μιλάνε. Στην οικογένεια τους πρώτα, στους φίλους τους σε όποιον πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει. Να μην ντρέπονται, να μην έχουν δεύτερες σκέψεις. Οι μόνοι που πρέπει να ντρέπονται είναι οι θύτες, όχι τα θύματα…»

Σε ό,τι αφορά στις σοβαρές καταγγελίες της Πρωταθλήτριας της Ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου, η Νόρα Δράκου σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ίδια συνέντευξη:

«Μου προκάλεσε μεγάλη θλίψη και οργή! Οι άνθρωποι πολλές φορές, ιδιαίτερα όταν έχουν και εξουσία, τείνουν να μετατρέπονται σε κάτι που δεν μπορώ να βάλω ταμπέλα, αλλά σε κάτι που με θλίβει… Είμαι πολύ χαρούμενη που η Σοφία βρήκε τη δύναμη να βγει να μιλήσει και να δώσει το έναυσμα να ξεσκεπαστούν και άλλες τέτοιες υποθέσεις, που δυστυχώς είναι πάρα πολλές και κρυμμένες σε πολύ βαθιά συρτάρια…»

Σε ό,τι αφορά ειδικά στον χώρο της Κολύμβησης που η ίδια κινείται, η Νόρα Δράκου σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα: «Δεν γνωρίζω κάποια μορφή παρενόχλησης στο δικό μου κύκλο και στο χώρο της κολύμβησης. Ελπίζω να μην έχει υπάρξει και αν έχει υπάρξει να βγει η αλήθεια στο φως όσο τι δυνατό πιο σύντομα…» 

Είναι ουτοπικό ότι δεν υπάρχουν ουσίες στον πρωταθλητισμό

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την ύπαρξη απαγορευμένων ουσιών στο χώρο της Κολύμβησης, η Νόρα Δράκου επίσης δεν «μάσησε» τα λόγια της, λέγοντας ότι «θα ήταν ουτοπικό να πούμε ότι δεν υπάρχουν οι απαγορευμένες ουσίες στον πρωταθλητισμό όταν μάλιστα έχουμε τόσα παραδείγματα αθλητών που έχουν κάνει χρήση τους.»

Ωστόσο συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά είναι πολύ άδικο και λάθος να πιστώνουμε κάθε ρεκόρ, κάθε μετάλλιο και κάθε επίδοση σε απαγορευμένες ουσίες. Οι αθλητές που κάνουν τέτοια ρεκόρ πέρα από απίστευτο ταλέντο, (είναι ευρέως γνωστό ότι ιδιαίτερα στην Αμερική τα παιδιά επιλέγονται ένα ένα ανάλογα με τα προσόντα τους για κάποιο άθλημα) έχουν μια απίστευτη ομάδα προπονητών, επιστημόνων, γιατρών, φυσιοθεραπευτών. Ανθρώπους πάρα πολύ έμπειρους που επιλέγονται από το κράτος με πλάνο τετραετίας ή και οχταετίας με στόχο τα ολυμπιακά μετάλλια. 

Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω  και τις εγκαταστάσεις οι οποίες είναι άρτιες και παρέχουν ότι χρειάζεται ένας αθλητής αλλά και την οικονομική ενίσχυση τόσο από το κράτος όσο και από χορηγίες.  

Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα υστερεί σε τέτοια ρεκόρ η απάντηση είναι αυτό που ανέφερα πιο πριν. Μόνο ένα απλό παράδειγμα θα δώσω: Ένας αθλητής που συμμετέχει σε μια ολυμπιάδα πρέπει να κάνει αλλού προπόνηση κολύμβησης αλλού γυμναστήριο αλλού φυσιοθεραπεία. Να χαλάσει απεριόριστη ενέργεια λοιπόν στους δρόμους. Αν το άθλημα του δεν έχει ιδιαίτερη προβολή πρέπει μόνος του να ψάξει χρηματοδότηση και να καλύψει όλες τις ανάγκες του από το πορτοφόλι του. Και άλλα πολλά που δεν θα με φτάσει το χαρτί. 

Οπότε ναι, υπάρχουν τα αναβολικά αλλά υπάρχει και η προσπάθεια και το ταλέντο και η τεχνογνωσία που μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα μεγάλο αποτέλεσμα χωρίς την φαρμακευτική αγωγή. 

Ολόκληρη η αποκαλυπτική συνέντευξη της Πατρινής Πρωταθλήτριας της Κολύμβησης, Νόρας Δράκου, θα δημοσιευθεί στο περιοδικό «Πατρινόραμα», το οποίο κυκλοφορεί πανελλαδικά σε λίγες εβδομάδες στα περίπτερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις