Ολόκληρο το κείμενο των όσων κατέθεσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου δημοσίευσε η Real News στο σημερινό της φύλλο, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες από την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη η αθλήτρια το 1998 από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η Σοφία Μπεκατώρου κατέθεσε ως μάρτυρας, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούταν στην Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2020.

«Μου πρότεινε να ανέβω στο δωμάτιο του, εγώ αρνήθηκα και στη συνέχεια προσπάθησε να με πείσει με κολακευτικά σχόλια, λέγοντας ότι δεν θα γίνει τίποτα. Στο δωμάτιο έγινε πιο φορτικός, με αποκορύφωμα τη σεξουαλική αποπλάνηση. Δυστυχώς, δεν αντιστάθηκα, διότι ένιωθα ότι είναι κάποιος που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μου και το όνειρό μου, που μόλις είχε πραγματοποιηθεί κερδίζοντας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς στο Σίδνεϊ, ενώ ήλπιζα ότι θα σταματήσει από μόνος του», αποκαλύπτει και κατόπιν συμπληρώνει:

«Επέστρεψα στο δωμάτιο μου, ήμουν αηδιασμένη και ανήμπορη. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω πως ένας άνθρωπος που τον είχα σαν πατέρα μου εκμεταλλεύτηκε τη θέση ισχύος του κατά αυτόν τον τρόπο. Δεν ανέφερα τίποτα σε κανένα μέλος της ομάδας από ντροπή, νιώθοντας ένοχη που δεν είχα αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο.

Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα το ανέφερα στον σύντροφο μου, ο οποίος ήθελε να του επιτεθεί και να του ζητήσει τον λόγο, ωστόσο του ζήτησα να μην αντιδράσει, γιατί στην ομοσπονδία δεν άφηναν σε κανέναν το περιθώριο να εξελιχθεί αν δεν ήταν συμβατός με την πολιτική τους.

Ο άνθρωπος αυτός εξακολουθεί να κατέχει σημαντική θεσμική θέση στην ομοσπονδία και επειδή θα ήθελα να προστατέψω άλλες κοπέλες, αποφάσισα να καταγγείλω το συμβάν έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων λέω» κατέληξε.

Στήριξη της παγκόσμιας ομοσπονδίας προς την Σοφία Μπεκατώρου

Την στήριξή της εξέφρασε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας, πρώην ISAF, η οποία και τόνισε πως “έχει μηδενική ανοχή για φαινόμενα κακοποίησης και παρενόχλησης κάθε είδους” και πρόσθεσε πως οι αθλητές έχουν κάθε δικαίωμα σε μία θετική και ευχάριστη εμπειρία στην ενασχόλησή τους με την ιστιοπλοΐα, μέσα σε ένα περιβάλλον “ασφαλές, ελεύθερος από φόβο και κάθε είδους κακοποίηση”.

Παράλληλα επισημαίνει πως η World Sailing είναι αφοσιωμένη στο να διαφυλάξει την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων της Ιστιοπλοΐας. “Η Ομοσπονδία εξέφρασε την στήριξή της στην Σοφία Μπεκατώρου, που είναι δύο φορές Ολυμπιονίκης και μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, μετά την γενναία απόφασή της να καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίηση που υποστηρίζει πως δέχτηκε ως αθλήτρια” αναφέρουν.

“Ηγέτιδα, στο νερό και έξω από αυτό”

Ο Jo Aleh, κορυφαίος αξιωματούχος της Ομοσπονδίας, επαίνεσε την “μεγάλη γενναιότητα της Σοφίας, να μιλήσει δημόσια”. “Είναι μία δύσκολη περίοδος για εκείνη και έχει την πλήρη στήριξή μας”, τονίζουν. “Η Σοφία είναι μία μεγάλη αθλήτρια, γνωστή για το πάθος και την δέσμευσή της στην ιστιοπλοΐα. Είναι ηγέτιδα, στο νερό και έξω από αυτό. Ελπίζω πως η γενναιότητά της θα εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης να κάνουν δημόσιες καταγγελίες και ελπίζω πως εκείνοι που έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήματα, να τιμωρηθούν”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις