Οι τρεις υπάλληλοι ήταν σε καθεστώς τηλεργασίας και δεν έδιναν το παρών στην υπηρεσία. Αντίθετα ανησυχία υπάρχει για τον αξιωματικό της φρουράς καθώς ήταν καθημερινά στην υπηρεσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για αυτό τον λόγο θα πραγματοποιηθεί τεστ σε όλο το προσωπικό της ασφάλειας της Βουλής.

Κορονοϊός μετάλλαξη: 32 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 17 στην Αττική

Στα 32 ανέρχεται ο αριθμός των κρουσμάτων της μετάλλαξης στην Ελλάδα, κατόπιν νέων ελέγχων και εξέτασης παλαιότερων δειγμάτων, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Κυριακής 24/1. Σύμφωνα με την εν λόγω επίσημη ανακοίνωση εντοπίστηκαν 17 κρούσματα στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 4 αφορούν σε στενές επαφές κρουσμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει η ύπαρξη τουλάχιστον ενός ”ορφανού” κρούσματος, με την ανησυχία για διασπορά της μετάλλαξης του ιού στον γενικό πληθυσμό να εντείνεται.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:

Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021  ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων.

Εξ αυτών, τα 172 δείγματα  αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα:

  • 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
  • 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
  • 8 δείγματα προερχόμενα από την ΥΠΕ Κρήτης.
  • 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες».

«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, θα κλείσουμε ξανά»

Προειδοποίηση και για τρίτο lockdown σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων μετάλλαξης έκανε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, συνομιλώντας με τον Γιώργο Αυτιά στην εκπομπή του ΣΚΑΪ. «Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος» επισήμανε.

Επιπλέον υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η σωστή τήρηση των μέτρων, ενώ σημείωσε πως «όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (σ.σ.: κρούσμα μετάλλαξης) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε χθες Σάββατο η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης».

Παράλληλα μίλησε για την χρήση υφασμάτινων μασκών υποστηρίζοντας πως «από αρχής η επιτροπή είχε δώσει τις προδιαγραφές, υπό την προϋπόθεση ότι τις χρησιμοποιούμε σωστά. Όταν νοτίζουν πρέπει να αλλάζουν, να πλένονται και να σιδερώνονται για την επαναχρησιμοποίηση τους»

«Ασφάλεια 100% σημαίνει κλειστά τα πάντα, δεν γίνεται αυτό… Με βάση τα δεδομένα από Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα τα πράγματα εξελίσσονται σταθεροποιημένα γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα που δεν συνοδεύτηκε πολλά αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα» κατέληξε ο κος Γαργαλιάνος.

«Το εμβόλιο καλύπτει τα νέα στελέχη»

Για την σταδιακή άρση των μέτρων μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκφράζοντας πως τάσσεται υπέρ της εν λόγω απόφασης, χωρίς ωστόσο να αμελεί να τονίσει την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου γενικευμένου lockdown.

«Δεν θα είχε λογική αν δεν εκμεταλλευόμασταν τη χρονική στιγμή, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα άνοιγμα. Είναι αδύνατον να μείνουμε κλεισμένοι μέσα. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε. Είμαστε σε ύφεση του δεύτερου κύματος και ταυτόχρονα έχει αρχίσει ο εμβολιασμός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που φαίνεται να έχουν μπει στο τρίτο κύμα. Ετσι μπορούμε να απωθήσουμε προς τα πίσω το τρίτο κύμα. Έτσι μπορούμε να φτάσουμε στην άνοιξη του 2021, στο τέλος της υπόθεσης», επισήμανε στο OPEN.

Παράλληλα, ο κος Εξαδάκτυλος μίλησε και για την ανησυχία που επικρατεί εξαιτίας του εντοπισμού κρουσμάτων μετάλλαξης, καθησυχάζοντας με την διαβεβαίωση πως το εμβόλιο καλύπτει τα νέα στελέχη.

Τέλος, αναφέρθηκε με την σειρά του στις υφασμάτινες μάσκες και υπογράμμισε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χειρουργικές προστατεύουν καλύτερα από τις υφασμάτινες. Στη φάση που βρισκόμαστε έως τώρα η υφασμάτινη είναι επαρκής. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι λόγω της μετάλλαξης πρέπει να αλλάξουν θα ειπωθεί. Εως τώρα είναι αποτελεσματική».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις