Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τα χθεσινά στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Σχολιάζοντας το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων είπε ότι παρά το σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, «δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%, έφτασε στο 4,7%», κάτι που θέτει τις περιοχές στο «κόκκινο». Εκτίμησε δε ότι « μέσα στον πανικό οι συνάδελφοι αποφάσισαν πράγματα που έχουν προεκτάσεις άλλου είδους». Εκτίμησε ωστόσο ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Προειδοποίησε πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού. Η καθηγήτρια είπε ότι πρέπει να υπάρξουν άλλες λύσεις και πρότεινε επέκταση του ωραρίου τα καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά από τον κόσμο, εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση». Χρειάζεται ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη του πληθυσμού.

Απαγόρευση συναθροίσεων από σήμερα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

Εξέφρασε την ανησυχία της για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας και τόνισε πως «ο μεταλλαγμένος ιός έχει το χαρακτηριστικό να μεταδίδεται ευκολότερα. Κι επιπλέον στη χώρα μας δεν μπορούμε εύκολα σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων να δούμε ποιος ιός είναι. αν είναι ο μεταλλαγμένος».

«Κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων» είπε η κα Λινού και πρόσθεσε ότι «αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να έχουμε κι ένα αντίβαρο, δηλαδή να δημιουργούμε μια κατάσταση που θα μειώσει τις επαφές, όπως πολλά τεστ στη βιομηχανία, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο».

Σχετικά με το θέμα των μασκών, μετά την απόσυρση των υφασμάτινων από την Αυστρία, σημείωσε πως «όλες οι μάσκες έχουν ένα βαθμό προστασίας, ο οποίος επηρεάζεται από τον τρόπο που τη φοράμε». Ανέφερε πως «η απλή χειρουργική προστατεύει 45%» και πρότεινε ως λύση τη χρήση δύο μασκών ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη προστασία. «Όλες κάπως προστατεύουν, κυρίως αν τις φοράμε όλοι», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις