Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο lockdown.

«Δεν είναι κάτι που είναι άμεσο» σημείωσε, λέγοντας ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις. Διευκρίνισε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Τέλος σχολίασε την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, λέγοντας ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής αλλά «σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας».

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων

Σε ξαφνική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων προχώρησε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, η απαγόρευση ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης και θα ισχύει μέχρι την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τους λόγους που οδηγήθηκε σε μια τέτοια απόφαση. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, το ίδιο υποστήριξε και ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Στ.Μπαλάσκας. Ωστόσο, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος όταν ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε πως δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, η απόφαση αφορά αυστηρά σε συγκεντρώσεις. Στην απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας αναφέρεται ότι η απαγόρευση αφορά όλες τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα».

Αναφέρεται, δε, πως στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις