Το βράδυ η Θράκη σφοδρή χιονοκαταιγίδα «χτύπησε» σε Έβρο και Ροδόπη, όπου το έστρωσε σε αρκετές περιοχές.

Στην Ροδόπη σημειώθηκε τη νύχτα ένα σπάνιο, για τα ελληνικά δεδομένα, μετεωρολογικό φαινόμενο. Πρόκειται για τη χιονοκαταιγίδα, μια κατάσταση που έχει τα χαρακτηριστικά της κοινής καταιγίδας, με αστραπές και βροντές, με τη μόνη διαφοροποίηση ότι αντί για βροχή -ή και μαζί με τη βροχή- πέφτει χιόνι.

Σε άλλους οικισμούς του Νομού, οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πέντε οικισμοί από πλημμύρες. Πρόκειται για την περιοχή του Δήμου Μαρωνείας Σαπών όπου ο κύριος όγκος του νερού έπεσε στους οικισμούς Βάκου, Ισάλου, Αμαράντων, Παμφόρου και Καλλιθέας.

Στην πόλη της Κομοτηνής εμφανίστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην δυτική είσοδο της πόλης και στην οδό Φιλιππουπόλεως, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, στους δρόμους Παγουρίων – Ν. Σιδηροχωρίου, Πόρπης – Μέσης καθώς και Κομοτηνής – Ξυλαγανής.

Ανατολικότερα, στον Έβρο και την περιοχή της Ορεστιάδας, το χιόνι έπεφτε πυκνό στην διάρκεια της νύχτας.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις έχουν πλήξει το κεντρικό και βόρειο κομμάτι του Νομού, με περιοχές όπως ο Πεντάλοφος, το Ορμένιο, το Διδυμότειχο, το Σουφλί και τα Αμπελάκια να έχουν «ντυθεί» στα λευκά. Για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Έβρο είχε προειδοποιήσει η Περιφέρεια, καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στην περιοχή.

Με απόφαση των Δήμων Ορφέα και Σουφλίου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα λόγω της κακοκαιρίας, ενώ το πρωί αναμενόταν να αποφασίσουν οι δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμότειχου.

To χιόνι έχει σκεπάσει περιοχές του Έβρου με αποτέλεσμα ορισμένα σχολεία να μείνουν κλειστά σήμερα.

Εκτεταμένες καταστροφές στην Κεντρική Ελλάδα

Στην Στερεά Ελλάδα την ίδια ώρα, οι ζημιές από την κακοκαιρία είναι τεράστιες. Το βράδυ, σημειώθηκε κατολίσθηση στην θέση Στριγάνια, κοντά στο Λαμπίρι του δήμου Αγρινίου και στον δρόμο Αγρίνιο – Προυσός.

Από την ισχυρή νεροποντή προκλήθηκε τεράστια κατολίσθηση βράχων και χωμάτων με αποτέλεσμα να κλείσει εντελώς ο δρόμος και να θεωρείται επικίνδυνο να γίνει κάποια παρέμβαση. Ετσι, οι εργασίες αποκατάστασης, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα μόλις βελτιωθεί ο καιρός.

Κατολίσθηση έκλεισε δρόμο στο Αγρίνιο με την βροχόπτωση να είναι έντονη στην περιοχή.

Δρόμος… χάθηκε στο χωριό Ποκίστα της ορεινής Ναυπακτίας, καθώς τμήμα του οδοστρώματος σε μήκος 20 μέτρων και σε ποσοστό άνω του 50% του σημείου, κατέρρευσε με αποτέλεσμα την αποκοπή της δημοτικής ενότητας Πλατάνου από τη Ναύπακτο, ενώ ο μόνος και απομακρυσμένος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω Χόμορης και Ελευθέριανης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία αντιμετώπισε χθες ο δήμος Αγρινίου, καθώς ζημιές έχουν γίνει σε Άγιο Κωνσταντίνο, Διαμαντέικα και Νεάπολη.

Ποτάμια πλημμύρισαν, ενώ δέντρα έπεσαν σε Δοκίμι, Λέυκα, Καμαρούλα, Δύο Ρέματα και Μακρυνεία. Στον δήμο Μεσολογγίου η σφοδρή νεροποντή μετέτρεψε σε ποτάμια τους αγροτικούς δρόμους του Αγίου Θωμά. Η πυροσβεστική δέχτηκε 51 κλήσεις μόνο για αντλήσεις υδάτων στον Νομό, με το Σώμα να έχει τεθεί από χθες προληπτικά σε κατάσταση μερικής επιφυλακής, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η 6η ΕΜΑΚ. Στην Ναύπακτο εν τω μεταξύ, φούσκωσε ο Εύηνος από την κακοκαιρία.

Επικίνδυνη επιδείνωση του καιρού σε Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως και το μεσημέρι, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, λόγω της επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους και σήμερα.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου καλεί τους κατοίκους των νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη, σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

«Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες», αναφέρει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Απαγορευτικό απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων στο Βόρειο Αιγαίο

H Blue Star Ferries/Hellenic Seaways ανακοίνωσε χθες την απαγόρευση απόπλου, ενώ σήμερα τα δρομολόγια των πλοίων θα διαμορφωθούν ως ακολούθως:

F/B ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ
Τετάρτη 27/01/21: Αναχώρηση 08:00, για Χίο 11:00-11:30, Οινούσσες 12:00-12:10, Ψαρά 14:10-14:20, Πειραιά 20:55-23:30, Χίο 07:45-08:30, Μυτιλήνη 11:30.
ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Τα παρακάτω δρομολόγια δε θα πραγματοποιηθούν:
Τετάρτη 27/01/21: Από Πόρτο Χέλι 06:00 για Σπέτσες, Ερμιόνη, Ύδρα, Πόρο, Πειραιά.
F/B/ BLUE STAR MYCONOS
Τετάρτη 27/01/21: Αναχώρηση από Καβάλα στις 23:59 (αντί 21:30) για Λήμνο 03:55-04:15, Μυτιλήνη 09:35-10:35, Οινούσσες 13:10-13:20, Χίος 13:55-14:15, Βαθύ 17:25-18:10, Καρλόβασι 19:05-19:30, Φούρνους 20:30-20:40, Άγιο Κήρυκο 21:35-21:55, Μύκονος 00:50-01:05, Τήνος 01:35-01:45, Σύρος 02:15-02:25, άφιξη στον Πειραιά 07:00 και κατόπιν ως εγκεκριμένα.

Κλειστές ακτοπλοϊκές γραμμές και στο Ιόνιο

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στις θάλασσες του Ιονίου, έχουν αναγκάσει τα πλοία της γραμμής να δέσουν στα λιμάνια.

Ειδικότερα, λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια από Κυλλήνη για Πόρο Κεφαλονιάς στις 06:00, από Πόρο για Κυλλήνη στις 08:00, από Ζάκυνθο για Κυλλήνη στις 07:00 και δεν θα γίνει το δρομολόγιο από Κυλλήνη για Ζάκυνθο στις 09:00.

Κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιθάκη

Εξάλλου λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που επικρατούν σήμερα στο νησί της Ιθάκης, αποφασίστηκε από την Δημοτική Αρχή του νησιού, ότι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, ΠΙΚΠΑ θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις