Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων και οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Για αυτό το ζήτημα αλλά και για το λιανεμπόριο μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας εξήγησε ότι «αναμέναμε μια αυξητική τάση, με ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σχολεία. Η αύξηση της κινητικότητας βοηθάει τη διασπορά του κορονοϊού».

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «καθημερινά ζυγίζουμε τα δεδομένα ώστε να επέμβουμε άμεσα όπου χρειαστεί. Αν δούμε ανησυχητικά στοιχεία τις προσεχείς ημέρες θα λάβουμε μέτρα.[…] Επειδή όμως χθες, όπως είδαμε, υπήρξε μια αύξηση και ειδικά στην Αττική θα πρέπει να περιμένουμε έως την Πέμπτη οπότε θα συζητηθούν και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη».

Γώγος: Μπορεί να αρθεί και η απόφαση για τα σχολεία

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Γώγος υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η απόφαση για το άνοιγμα είναι ειλημμένη, «αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε».

Πάνω από 50.000 τα ενεργά κρούσματα

Εξάλλου, ιδιαιτέρως ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως δήλωσε, βρισκόμαστε κοντά σε ένα νέο lockdown, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων».

Ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 σημείωσε πως όπως υπολογίζει, βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα. Εκτίμησε ότι είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση». Εξήγησε πως αυτή τη φορά ξεκινάμε από τα 500 με 600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100 από τα οποία ξεκινούσε το δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις