Η απόφαση να μην ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι αυξημένα έχει ήδη παρθεί, αποκάλυψε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής μιλώντας στο Mega, χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων αναμενόμενη, ωστόσο ανέφερε πως υπάρχουν περιοχές της χώρας που επιδημιολογική εικόνα δείχνει να χειροτερεύει και μάλλον αυτή η πορεία θα συνεχιστεί.


Στις περιοχές αυτές είναι και η Αττική, με μεγαλύτερο προβληματισμό να υπάρχει για το κέντρο της Αθήνας, το Μενίδι και την Κηφισιά, τονίζοντας βέβαια πως μια αύξηση ήταν αναμενόμενη λόγω της κινητικότητας που προκλήθηκε από το άνοιγμα της αγοράς.

«Ειλημμένη απόφαση για τα σχολεία»

Ο κ. Γώγος τόνισε πως έχει παρθεί η απόφαση να μην ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια εάν αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα σε περιοχές της χώρας. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Σχετικά με το ενδεχόμενο για άνοιγμα σε ορισμένες περιοχές και σε άλλες όχι, ο κ. Γώγος απάντησε πως αυτό μένει να αποφασιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν τα σχολεία της Αττικής που έχουν τους μισούς μαθητές της χώρας δεν ανοίξουν τότε θα υπάρχει μεγάλη η ανισομετρία στην πρόοδο των μαθημάτων, έτσι είναι σχεδόν βέβαιο πως όποια απόφαση ληφθεί για την Αττική θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη χώρα.

Ο κ. Γώγος επανέλαβε πως η λειτουργία μόνο του click away στα καταστήματα θα μειώσει την κινητικότητα και ενδεχομένως να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Γώγος διατύπωσε μια προσωπική άποψη για κυκλοφορία των πολιτών με βάση τον αριθμό ταυτότητάς τους (μονά, ζυγά) – όπως ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας…

Στον αέρα η απόφαση για Γυμνάσια και Λύκεια

Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται τελικά το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, τουλάχιστον στην Αττική. Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται διαρκώς.

Σημειώνεται πως χθες η Αττική κατέγραψε εκατοντάδες κρούσματα, καθώς εντοπίστηκαν συνολικά 409 (από τα 858 κρούσματα). Το κέντρο της Αθήνας είχε και πάλι τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 104 συγκεκριμένα, ενώ και στα βόρεια προάστια ο αριθμός είναι μεγάλος με 76 κρούσματα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό πως «υπάρχει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα είναι 5.024. Τα περισσότερα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία».

Τόσο η αύξηση των κρουσμάτων, όσο και τα μεταλλαγμένα πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού φαίνεται πως βάζει και πάλι στο τραπέζι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, που κανονικά ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί. Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική και η επόμενη κίνηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις