«Δεν έχει τεθεί θέμα στο υπουργείο ούτε στην Επιτροπή για το άνοιγμα ή όχι ΓυμνασίωνΛυκείων», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα και εξήγησε πως «αυτό που θα συζητήσει σήμερα η Επιτροπή είναι οι «κόκκινες» περιοχές και πώς θα επηρεαστούν τα Λύκεια» σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Η συζήτηση θα γίνει επί των κόκκινων περιοχών», τόνισε σημειώνοντας πως «η απόφαση και ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας για την κάλυψη της ύλης», διευκρίνισε αναφορικά με τη διαφορά «ταχύτητας» που τυχόν θα προκύψει εφόσον αποφασιστεί μαθητές της Γ Λυκείου να κάνουν με διαφορετικό τρόπο μάθημα -διαζώσης ή με τηλεκπαίδευση- ανάλογα με την περιοχή τους.

Χαράλαμπος Γώγος: Ίσως τα σχολεία να μην ανοίξουν παντού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα άφησε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο Mega. Το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας υπενθύμισε ότι η απόφασή της είναι να μην ανοίγουν Λύκεια αν μια περιοχή είναι επιβαρυμένη. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι το θέμα των Γυμνασίων και των Λυκείων θα είναι το βασικό που θα συζητηθεί την Παρασκευή στην προγραμματισμένη σύσκεψη της επιτροπής.

Σημείωσε πως «θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως τη δυναμική γιατί ανησυχούμε καθώς είναι αρκετές οι πορτοκαλί περιοχές που πλησιάζουν στο κόκκινο» ονοματίζοντας την Αττική αλλά και την Αχαΐα.

Σαρηγιάννης σχολεία: 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο αν ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια

Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ‘τσιμπημένη’ από αυτό που περιμέναμε», ανέφερε ο καθηγητής Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 κρούσματα μέσα στο Μάρτιο» προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, με τα όσα είναι ήδη ανοιχτά (καταστήματα, δημοτικά σχολεία) «ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Δημόπουλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων

Στην ίδια εκπομπή καλεσμένος βρέθηκε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως: «Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις