Το δράμα των καρκινοπαθών περιέγραψε η Ελένη Ντελιοπούλου, μέλος του ΔΣ της ελληνικής ομοσπονδίας καρκίνου, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή. Αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας, αναμένουν την προτεραιοποίησή τους στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Αρκετοί, μάλιστα, οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για μια επείγουσα επέμβαση, καθώς δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμος χώρος στα χειρουργεία του ΕΣΥ. Κάποιοι, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, αναγκάστηκαν να πουλήσουν ό,τι διέθεταν, όπως ένα οικόπεδο. Άλλοι, που έρχονται για θεραπεία από την επαρχία, δεν είχαν πού να κοιμηθούν τα βράδια, καθώς ο φόβος του ιού «έκλεισε» τις πόρτες των συγγενών που τους φιλοξενούσαν.

Ερωτηθείσα η Ελένη Ντελιοπούλου αν γνωρίζουν οι καρκινοπαθείς πότε θα εμβολιαστούν, απάντησε ότι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη, τονίζοντας ότι αυτό πιθανόν να εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. «Ζητούμε την προτεραιοποίηση, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα», τόνισε η κ. Ντελιοπούλου.

Στη συνέχεια, η ίδια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς.

«Πάρα πολλά χειρουργεία αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν ή προέτρεψαν με αυτές τις καθυστερήσεις ασθενείς να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Προβλήματα προέκυψαν στις ακτινοθεραπείες – που προϋπήρχαν, με μεγάλη ουρά. (…)

Όπως αποκάλυψε η ίδια, κάποιοι ασθενείς που έρχονται από την επαρχία, βρίσκουν – λόγω φόβου – κλειστές τις πόρτες των σπιτιών των συγγενών τους, που μέχρι την πανδημία τους φιλοξενούσαν για λίγες ημέρες.

«Υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη μετακίνηση των ασθενών. Τεράστιο πρόβλημα. Σκεφτείτε ασθενείς από την επαρχία, κάποιοι είχαν συγγενείς που τους φιλοξενούσαν. Έκλεισαν όλες οι πόρτες. Μια κατάσταση απόγνωσης για τους ασθενείς. Εδώ ευτυχώς υπήρξε μια συνεργασία μεταξύ της ΕΛΟΚ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και με τον όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, και δόθηκαν έτοιμα διαμερίσματα για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα».

«Ξέρουμε άτομα που πούλησαν κάτι για να πάνε να κάνουν την εγχείρησή τους. Πούλησαν δικά τους πράγματα, όπως ένα οικόπεδο, για να κάνουν επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα». «Δεν μιλώ και για τους ασθενείς που έχουν να κάνουν επαναληπτικές ή αυτοί που έχουν εντοπίσει κάτι οι γιατροί τους και τα έχουν αφήσει… (…) Αν είχαν εμβολιαστεί, θα είχαν ομαλοποιηθεί όλα αυτά», πρόσθεσε η κ. Ντελιοπούλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις