Από 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπως έκανε γνωστό η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στην ΕΡΤ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν εκτός από τις κόκκινες περιοχές όπου και εκεί θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια. «Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα ακολουθηθεί το ίδιο με τις άλλες περιοχές».

Η κα Μακρή τόνισε ότι η υπουργός απέρριψε το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείο γιατί είναι μη λειτουργικό, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων.

Καμπανάκια από τους επιστήμονες

Τις επόμενες ώρες συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, με βασικό αντικείμενο συζήτησης τις «κόκκινες» περιοχές. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Πέμπτη, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μπει στο «κόκκινο» η Αττική, όπου συγκεντρώνονται καθημερινά σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως.

Ο Νίκος Σύψας, σε πρωινή του συνέντευξη στο OΡΕΝ, ξεκαθάρισε πως τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει ακόμη, αλλά για να αποφευχθεί αυτή η περίπτωση πρέπει να ληφθούν νέα αυστηρά μέτρα.

Την ίδια διαπίστωση έκανε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, η Αττική είναι οριακά στο «κόκκινο» και σημείωσε πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, το απόγευμα της Παρασκευής, αναμένεται να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η πρόταση για τα καταστήματα

Σημειώνεται πως η πρόταση που προκρίνεται για τα καταστήματα είναι να επιστρέψουν στη μέθοδο του click away – τουλάχιστον στην Αττική -, ενώ δεν είναι απίθανο να λειτουργήσουν με ραντεβού ώστε και να περιοριστεί η κινητικότητα αλλά και να λειτουργήσει – σε κάποιο βαθμό – η οικονομία. Τα κομμωτήρια είναι πιθανό να παραμείνουν ανοιχτά με ραντεβού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «το λιανεμπόριο δεν μπορεί να κλείσει οριστικά, ακόμα κι αν η Αττική μπει στο κόκκινο, εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού». Σημείωσε, δε, πως: «Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο “κόκκινο”, σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει σχέδιο στο υπουργείο».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εμπόρους πως η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους και πως κατανοεί πως δεν μπορούν να χάσουν την εκπτωτική περίοδο. Ταυτόχρονα, ο υπουργός επεσήμανε ότι η διαφορά στα κρούσματα μετά από 12 μέρες λειτουργίας των καταστημάτων «δεν είναι τρομερή». «Έχει αρχίσει να δείχνει η αγορά κατά πόσο επηρέασε την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις