Την πρώτη δόση του εμβολίου έλαβε το απόγευμα της Πέμπτης,  στο προγραμματισμένο ραντεβού του, ο 95χρονος Γιώργος Λιναρδής, ο οποίος αποτελεί και τον τελευταίο επιζών Δωδεκανήσιο Ιερολοχίτη. Ο παλαίμαχος πολεμιστής μετέβη στο ”Ανδρέας Παπανδρέου” της Ρόδου, ευδιάθετος και χαμογελαστός, και δέχθηκε την φροντίδα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Εμείς περάσαμε τόσα πολλά στον πόλεμο και θα πονέσουμε τώρα μ΄ένα τσιμπηματάκι στο χέρι;», δήλωσε αστειευόμενος ο κος Λιναρδής, ο οποίος θα λάβει την δεύτερη δόση του φαρμάκου στις 18 Φεβρουαρίου.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Λιναρδή

Ο τελευταίος εν ζωή Δωδεκανήσιος ιερολοχίτης, Γιώργος Λιναρδής, γεννήθηκε στη Χάλκη. Σε ηλικία μόλις 17 χρόνων ήταν συνεργάτης του λοχαγού Διογένη Φανουράκη. Όταν οι Γερμανοί σκότωσαν εκείνον, ο νεαρός αποφάσισε να δραπετεύσει από το νησί για να μη συλληφθεί. Έτσι, μαζί με τους συντρόφους του Βασίλη Χαλικάκη, Κώστα Ζαμπετούλα και Κώστα Τσίμικα πήραν μια βάρκα και έβαλαν πλώρη για τη Σύμη, που είχε ήδη ελευθερωθεί από τους Βρετανούς και τους Έλληνες κομάντος. Κωπηλατούσαν για δύο μέρες και η θάλασσα τους παρέσυρε προς την Τήλο, όπου -για καλή τους τύχη- τους βρήκε εξαντλημένους το μικρό ελληνικό φορτηγό πλοίο «Καλαμάρα» και τους περισυνέλεξε. Το πλοίο τους μετέφερε στη Χίο, όπου, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να ενταχθούν στον Ιερό Λόχο.

Μετά την εκπαίδευσή τους, ο Γιώργος Λιναρδής και οι άλλοι Χαλκίτες οδηγήθηκαν στη Mέση Ανατολή και ακολούθως στη Σύμη, όπου ήταν το ορμητήριο του Ιερού Λόχου στις επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου. Ο Γιώργος Λιναρδής ήταν πρώτος σκοπευτής πυροβολαρχίας, γι αυτό και από μικρός απέκτησε προβλήματα ακοής. Πήρε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των εχθρικών δυνάμεων στη Χάλκη, την Αλιμνιά, την Τήλο, αλλά και στη μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση των Βρετανών και των ιερολοχιτών με την ονομασία ΤΕΝΤ στον Μονόλιθο της Ρόδου στις 1 και 2 Μαΐου 1945.

Το τέλος του πολέμου βρήκε τον Γιώργο Λιναρδή στη Σύμη. Μετείχε, δε, στο άγημα των ιερολοχιτών που απέδωσε τιμές στον Γερμανό στρατηγό Όττο Βάγκενερ, όταν εκείνος έφτασε στο νησί για να υπογράψει στις 8 Μαΐου 1945, την παράδοση της Γερμανίας στις συμμαχικές δυνάμεις και τον Ιερό Λόχο. Ο αδελφός του, Χαρίλαος, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και δη στο αντιτορπιλικό «Ναυαρίνο», που πήρε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας.

Πρόσφατα, ο Γιώργος Λιναρδής τιμήθηκε από τον δήμο Ρόδου με την ευκαιρία του εορτασμού της 70ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, όπως επίσης και από την κοινότητα Μονολίθου για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση ΤΕΝΤ και γενικότερα για τους αγώνες του για την απελευθέρωση των ελληνικών νησιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις