Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 941 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3388 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή

Εμβόλιο της AstraZeneca: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται: «Τα συνδυαστικά αποτελέσματα τεσσάρων κλινικών μελών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό στην προστασία ατόμων άνω των 18 ετών. Οι δοκιμές αυτές ενέπλεξαν περίπου 24.000 ανθρώπους συνολικά».

AstraZeneca Ευρώπη: Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε online το συμβόλαιο που υπέγραψε στις 27 Αυγούστου 2020 με την AstraZeneca με στόχο να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία, μετά την ανακοίνωση για σημαντικές καθυστερήσεις στην τροφοδοσία της Ευρώπης με εμβόλια κατά της Covid. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε με επιμονή από την εταιρεία την δημοσίευση του συμβολαίου, το οποίο προβλέπει την παράδοση έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαιρέτισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη δέσμευση της εταιρείας για ενίσχυση της διαφάνειας, αφού διαφάνεια και υπευθυνότητα είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών. Το συμβόλαιο 41 σελίδων αναρτήθηκε από την Κομισιόν, με την παράλειψη ορισμένων παραγράφων που θεωρήθηκαν εμπιστευτικής φύσεως. Προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταβάλει την «μέγιστη προσπάθεια» για να αυξήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες.

«Η AstraZeneca δεσμεύθηκε να καταβάλει τις μέγιστες λογικές προσπάθειες για να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, χωρίς να εξασφαλίσει κέρδη ούτε να υποστεί ζημίες», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει την επιλογή της ΕΕ για την παραγγελία επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

«Η ρήτρα αυτή της «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας» δεν ίσχυε παρά σε χρόνο που δεν ήταν ακόμη βέβαιο ότι θα αναπτυσσόταν τελικά ένα εμβόλιο. Ο χρόνος πέρασε, το εμβόλιο είναι εδώ…υπάρχουν εξαιρετικά σαφείς ποσότητες αποστολών στο συμβόλαιο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η AstraZeneca παρουσίασε την αιτιολογία της πτώσης της παραγωγής σε ευρωπαϊκό εργοστάσιο για να εξηγήσει τη δυνατότητά της να τροφοδοτήσει μόνο με το ένα τέταρτο των υπεσχημένων δόσεων την Ευρώπη των 27 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εξήγηση κρίθηκε ανεπαρκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε εντολή για την επιθεώρηση της μονάδας παραγωγής εμβολίων στο Βέλγιο, την οποία διαχειρίζεται υπεργολάβος του ομίλου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συμβόλαιο προβλέπει ότι η παραγωγή θα γίνει σε τέσσερα εργοστάσια, δύο στην ΕΕ και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν είναι αναγνώσιμη στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε συνέντευξή του σε μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι έχει την υποχρέωση να προορίζει για τους Βρετανούς την παραγωγή των εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό αμφισβητείται με δριμύτητα από τις Βρυξέλλες: το συμβόλαιο ορίζει ότι τα εργοστάσια που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο «οφείλουν να συμβάλουν στις προσπάθειες της Astrazeneca για την προμήθεια δόσεων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη γνωμοδότησή του για την αδειοδότηση του εμβολίου της Astrazeneca.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις