Έντονη ανησυχία των ειδικών για την κατάσταση στην Αττική, ο οποία τις τελευταίες 15 ημέρες φαίνεται ότι ακολουθεί το «παράδειγμα» της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Οκτώβριο, κι ενώ το λεκανοπέδιο έχει ήδη «κοκκινίσει» στον χάρτη, καθώς τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί 66 κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η ιχνηλάτηση έδειξε ότι όσα άτομα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πήγαν για αγορές έκαναν επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Όπως, μάλιστα, εξήγησαν οι ειδικοί τα άτομα αυτά δεν αποκλείεται να μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα σε αυτά. Ως εκ τούτου, η χριστουγεννιάτικη χαλάρωση, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οδήγησαν στην αύξηση των μολύνσεων. Οι ειδικοί ανησυχούν για επιβάρυνση των νοσοκομείων της Αθήνας, ενώ προειδοποιούν ότι εάν η αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Αττική συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται και ένα ολικό lockdown ανάλογο με αυτό του περασμένου Μαρτίου. Δηλαδή, εάν τα πράγματα γίνουν πιο δύσκολα δεν αποκλείεται να αλλάξει η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και να πάει νωρίτερα.

Οι πολίτες, από την πλευρά τους, δείχνουν να έχουν εξαντληθεί, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, από την πολύμηνη τήρηση των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, αλλά και σε πάρκα και πλατείες όταν το επιτρέπει ο καιρός. Επίσης, με τη συχνότητα που αλλάζουν τα μέτρα, πολλοί ακόμα και σήμερα μπερδεύονται με το τι ισχύει για τις αγορές, τις μεταφορές με τα οχήματα, τα SMS και διάφορους άλλους τομείς.

Η κινητικότητα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική -που τώρα ξεκινά από τις 9 το βράδυ- θα μπορούσε να ισχύει από τις 7 ή τις 8, απόφαση που τώρα δεν ελήφθη, αφού όπως ανέφερε η κυβέρνηση την Παρασκευή, πρόκειται για μητροπολιτικό δήμο. Παράλληλα, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, πιθανότατα θα δούμε να εφαρμόζονται μέτρα όπως αυτά του lockdown Μαρτίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός πως η κίνηση στους δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα lockdown.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κινητικότητα στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ήταν ίδια με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρσι που δεν είχαμε lockdown.

Σαρηγιάννης: Νέα εκτόξευση τον Μάρτιο

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα τελευταία μέτρα που λήφθηκαν θα αποδώσουν και θα υπάρξει μια σταθεροποίηση στην Αττική. Όπως εξήγησε, η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 4 με 5 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει μία σταθεροποίηση μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα.

Ωστόσο, ο χειμώνας σε συνδυασμό με την αύξηση διασποράς του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα «εκτόξευση» κρουσμάτων στις αρχές του Μαρτίου. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι να μην ξεφύγουμε. Και αυτό είναι στο χέρι μας».

Στο «κόκκινο» η Αττική

Ήδη η Αττική είναι στο «κόκκινο» με τα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται συστηματικά, γεγονός που ανησύχησε και ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι εισηγήθηκαν την απόφαση για τα νέα μέτρα και συνέχιση του lockdown. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αττική διπλασιάστηκαν.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, 795 μολύνσεις του φονικού ιού. Και σήμερα, όπως κάθε μέρα η Αττική συγκεντρώνει την πλειοψηφία των κρουσμάτων, ενώ στη δεύτερη θέση με πολύ λιγότερα κρούσματα, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει 384 κρούσματα του φονικού ιού, με τη συμπρωτεύουσα μόλις 68.

Ανησυχητικά ψηλά βρίσκεται η Εύβοια με 40 μολύνσεις και ακολουθεί η Λάρισα με 31 και η Αχαΐα με 29.

Αναλυτικά η  κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

  • 51 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • 61 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 44 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής
  • 124 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 46 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
  • 45 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις