Δύσκολες στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι της Σάμου καθώς τις τελευταίες ώρες το νησί πλήττεται βαθύτατα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες. Πολλά σπίτια «πνίγηκαν» κυριολεκτικά ενώ το λιμάνι του Καρλοβάσου «σκεπάστηκε» από τα ορμητικά νερά.

Στην πλαγιά της Αγίας Τριάδας σημειώθηκαν κατολισθήσεις ενώ οι δρόμοι προς Λέκκα και Κοσμαδαίους έχουν αποκλειστεί. Η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός. Είκοσι άνδρες ανέλαβαν να επέμβουν σε σπίτια κατοίκων και επιχειρήσεων στην οδό Γοργύρα και το λιμάνι. Ο Διοικητής του πυροσβεστικού σώματος, Γιώργος Μιαούλης συντονίζει την επιχείρηση. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κλήσεων που έχουν δεχτεί για την άντληση των υδάτων ανέρχεται σε 29.

Από το ύψος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου ως το λιμάνι, η παραλιακή λεωφόρος είναι απροσπέλαστη. Μια οικογένεια που διέμενε σε τμήμα της πλαγιάς της Αγίας Τριάδας έπεσε, με αποτέλεσμα οι λάσπες να να κατακλείσουν στην οικία τους. Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε κοντινό ξενοδοχείο του Καρλοβάσου, ύστερα από παρέμβαση του Δήμου Δυτικής Σάμου.

Με εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώθηκαν ακόμη τέσσερα σπίτια της συγκεκριμένης περιοχής.

Τα ορμητικά νερά έκαναν ζημίες και στο οινοποιείο του ΕΟΣ. Περίπου διακόσιοι τόνοι κρασιού καταστράφηκαν καθώς τα νερά και οι λάσπες κατέκλεισαν στις υπόγειες δεξαμενές του οινοποιείου.

Οι δρόμοι της περιοχής του Ηραιού ήταν απροσπέλαστοι. Το ρέμα υπερχείλισε παρασέρνοντας φερτά υλικά σε αρκετά σημεία του οικισμού.

Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο ρέμα που αρχίζει από το σημείο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και περνά μπροστά από το Γηροκομείο της πόλης. Τα συνεργεία του Δήμου της Ανατολικής Σάμου έσπευσαν για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Από τη διασταύρωση της Ζερβού έως την Κοινότητα των Μυτιληνιών, υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων. Στην περιοχή Πλατανάκι προς Μυτιληνιούς, επίσης έχουν πέσει κορμοί δέντρων και εφιστάται η προσοχή των οδηγών. Όλα τα συνεργεία Δήμων και Περιφέρειας βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Στο οδικό δίκτυο συνίσταται η αποφυγή της κυκλοφορίας. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Αλέξανδρος Τατούρης χαρακτήρισε το φαινόμενο ακραίο. παροτρύνοντας τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Τα σχολεία της Δυτικής Σάμου που έμειναν κλειστά την Τρίτη 2/2 κατόπιν εντολής του δημάρχου.

Πιο αναλυτικά δεν λειτούργησαν το Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο της κοινότητας των Βουρλιωτών που ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Βαθέων, το δημοτικό σχολείο της Κοινότητας Παγώνδα, το Νηπιαγωγείο Ηραίου καθώς και το Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο της Κοινότητας Πύργου τα οποία υπάγονται στην Ενότητα Πυθαγορείου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις