Δραματική προειδοποίηση από τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρο Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε στα όρια του συναγερμού», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, 1.261 νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5, και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορονοϊό.

Ερωτηθείς, εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ. Από μόνα τους τα μέτρα, πρόσθεσε, δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από το πώς θα τα εφαρμόσουμε.

Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς και σχολίασε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Τι είπε για τις μεταλλάξεις

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις μεταλλάξεις εξηγώντας ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο μεταδοτικοί για να επιβιώσουν, αλλά εξασθενεί η ικανότητά τους να σκοτώσουν. Όπως είπε, το στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως διαφορετικό από τον αρχικό που εντοπίστηκε στην Κίνα και κάλεσε την πολιτική να μην εκμεταλλεύεται την επιστήμη.

Ειδικότερα, τόνισε ότι κανένας ιός ενώ μεταλλάσσεται δεν έχει γίνει πιο θανατηφόρος και πως η μόνη σχετική ένδειξη που υπάρχει για το βρετανικό στέλεχος βασίζεται στην έξαρση των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παρατηρήθηκε σε μια περίοδο «που δεν είχαν που να βάλουν τους ασθενείς τους στα νοσοκομεία».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, επανέλαβε ότι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με τις ιογενείς λοιμώξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται ένας ιός να επιλέγει να γίνεται και πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος καθώς «δεν τον συμφέρει, δεν επιλέγει να κάνει έτσι την εξέλιξή του η φύση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις