Προ των πυλών βρίσκεται το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Αττική, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα λύματα δείχνουν τρομακτική αύξηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα ακόμα και την Τετάρτη ή την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο μέρες ξεκίνησε η εφαρμογή της τελευταίας δέσμης μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. «Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη» σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά στα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηριοποίηση του περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση.

Τα νέα κρούσματα

Σχεδόν τα μισά ημερήσια κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα καταγράφηκαν στην Αττική.

Συγκεκριμένα, στην Αττική εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο 319 κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 638 μολύνσεων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 7 ήταν τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού, ενώ τα υπόλοιπα 631 κατανέμονται στις περιφέρειες της χώρας. Εχθές η Αττική κατέγραφε 355 κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίο 102 στο κέντρο της Αθήνας.

Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 80 νέα κρούσματα, ενώ στην Αχαΐα οι νέες μολύνσεις ανέρχονται σε 39. Αυξημένο αριθμό περιστατικών καταγράφει η Εύβοια, με 46 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 12 μολύνσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις